Ο Ερντογάν δηλώνει για την Ελλάδα: Είμαστε διατεθειμένοι να επιλύσουμε τις διαφορές μας με διάλογο

Ο Ερντογάν δηλώνει για την Ελλάδα: Είμαστε διατεθειμένοι να επιλύσουμε τις διαφορές μας με διάλογο

Ο Ερντογάν αναφέρεται στην επικείμενη συνάντησή του με τον Μητσοτάκη

Κατά τη διάρκεια της επιστροφής του στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στην επίσκεψή του στο Βερολίνο. Μια από τις ερωτήσεις αφορούσε την σχέση του με την Ελλάδα. Η συζήτηση επικεντρωνόταν γύρω από την πρόσφατη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα, στις 7 Δεκεμβρίου, καθώς και τη συνάντηση που ακολουθεί. Η συνάντηση αρχικά ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, ωστόσο αποφασίστηκε να γίνει στην Αθήνα.

Επομένως, η παρουσία του Ερντογάν στην Αθήνα, συνοδεία 9 υπουργών της τουρκικής κυβέρνησης, λαμβάνει πιο επίσημη μορφή, καθώς και η συνάντηση αυτή θεωρείται σημαντική στο πλαίσιο της ανανέωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από ηρεμία μετά την ξαφνική κλιμάκωση το καλοκαίρι του 2020 και την έντονη ρητορική της τουρκικής πλευράς που ακολούθησε.

Ερντογάν: Μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας χωρίς τρίτες χώρες

Σε συγκεκριμένη ερώτηση από δημοσιογράφο, σύμφωνα με το τουρκικό ntv.com.tr: “Μετά τη συνάντησή σας, ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη». Τι μπορούμε να περιμένουμε από την επίσκεψή σας στην Ελλάδα; Θα γίνουν αιφνιδιαστικά βήματα για την επίλυση των προβλημάτων και τη συνεργασία;».

Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε: «Θα συζητήσουμε σχετικά με αυτά στη συνάντηση που θα πραγματοποιήσουμε. Ελπίζω ότι θα συμβεί όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι σχέσεις μας με την Ελλάδα θα βελτιωθούν. Ελπίζω ότι θα ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία. Θέλουμε να μειώσουμε τους εχθρούς και να αυξήσουμε τους φίλους, ελπίζω ότι θα κάνουμε αυτό το βήμα.

Ως δύο σημαντικές και γειτονικές χώρες, είναι φυσιολογικό τα συμφέροντά μας να είναι προς την ίδια κατεύθυνση. Μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας σε ορισμένα θέματα με διάλογο, αποκλείοντας τρίτες χώρες οι οποίες προσεγγίζουν το θέμα με τη λογική του κέρδους και του παζαριού, δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε».

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ