Διάσωση φαλαινών στην Αυστραλία: Πάνω από 160 θηλαστικά εγκλωβίστηκαν στις ακτές

Διάσωση φαλαινών στην Αυστραλία: Πάνω από 160 θηλαστικά εγκλωβίστηκαν στις ακτές

Μια μαζική επιχείρηση διάσωσης πάνω από 160 φαλαινών πιλότων πραγματοποιήθηκε σήμερα στην παραλία της πόλης Ντάνσμπορο στην Αυστραλία. Τα θηλαστικά εξόκειλαν από τη θάλασσα και εγκλωβίστηκαν, απειλώντας τη ζωή τους καθώς μπορούν να επιβιώσουν μόνο λίγα λεπτά έξω από το νερό. Οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται με πολλές ομάδες να επιχειρούν να ελευθερώσουν τα ζώα και να τα οδηγήσουν πίσω στη θάλασσα. Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 130 φάλαινες έχουν επιστρέψει στα βαθιά νερά, ενώ περίπου 30 έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάσωση, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία πάρκων και άγριας ζωής της Δυτικής Αυστραλίας (DPAW).

Ο Ίαν Βίζε, πρόεδρος της ομάδας θαλάσσιων ερευνών Geographe, περιέγραψε την επιχείρηση ως «συγκλονιστική», αναφέροντας τη σφιχτή στοίβαξη των φαλαινών που αντιμετώπισαν. Ειδικοί επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η προσάραξη των φαλαινών είναι σχετικά σπάνιο φαινόμενο, αλλά δεν έχουν ακόμα κατανοήσει πλήρως τους λόγους πίσω από αυτή τη συμπεριφορά. Εντούτοις, γνωρίζουν ότι πρόκειται για κοινωνικά θηλαστικά που ταξιδεύουν σε ομάδες και ακολουθούν έναν ηγέτη.

Τα προσπάθεια διάσωσης συνεχίζονται, με τον ηχοεντοπισμό να παρακολουθεί τα ζώα που έχουν ελευθερωθεί, προκειμένου να διαπιστωθεί αν θα επιστρέψουν στην ακτή. Περιστατικά παρόμοια με αυτό έχουν λάβει χώρα και σε άλλα μέρη του κόσμου, με εκατοντάδες ζώα να χάνουν τη ζωή τους λόγω παρόμοιων διασώσεων στις ακτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ