Νέος νόμος για την ψήφο των Απόδημων Ελλήνων

Νέος νόμος για την ψήφο των Απόδημων Ελλήνων

Με ευρύτατη πλειοψηφία 208 βουλευτών εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που αίρει τα εμπόδια στην ψήφο των Απόδημων Ελλήνων. Ο νέος νόμος επιτρέπει την ψήφο στους Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους, χωρίς προϋποθέσεις. Η πρωτοβουλία υποστηρίχθηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο νόμος πέρασε με την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 της Ολομέλειας, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Οι προϋποθέσεις για την ψήφο των Απόδημων Ελλήνων

Ο νέος νόμος αρθρώνει τις προϋποθέσεις για την ψήφο των Απόδημων Ελλήνων. Συγκεκριμένα, καταργούνται οι απαιτήσεις που απαιτούν από τους εκλογείς να έχουν διαμείνει 2 χρόνια μέσα στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση το τρέχον ή το προηγούμενο χρόνο. Ωστόσο, εξαρτημένα μέλη των οικογενειών που δεν έχουν συμπληρώσει 30 χρόνια ζωής και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α΄ βαθμού, δεν υπόκεινται σε αυτούς τους περιορισμούς.

Μετά την ψήφιση του νόμου, η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως εξέφρασε τη θλίψη της για την απώλεια των πιλότων του πυροσβεστικού αεροσκάφους και επισήμανε ότι πρέπει να ενωθούμε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και να συγκεντρώσουμε τις προσπάθειές μας για το κοινό καλό.

Οι βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων εξέφρασαν διάφορες απόψεις σχετικά με το νέο νόμο, αλλά η πλειοψηφία τους ήταν υπέρ της πρότασης. Οι περισσότεροι από αυτούς υποστήριξαν ότι είναι σημαντικό να δοθεί στους Απόδημους Έλληνες το δικαίωμα να ψηφίζουν και να αφαιρεθούν οι διακρίσεις που υπήρχαν στο παλιό σύστημα. Ωστόσο, υπήρξαν και ορισμένες αντιθέσεις και προτάσεις για τροποποιήσεις του νόμου.

Η αντίδραση της αριστεράς

Το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν το νόμο, αντιτίθεντας στην αρχή της αναδίπλωσης του εκλογικού σώματος. Το ΚΚΕ εξέφρασε την ανησυχία του για την επαναφορά διακρίσεων, ενώ το ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να μην προσμετράται η ψήφος των εκλογέων του εξωτερικού στο αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα.

Το νόμιμο συμφέρον

Οι υποστηρικτές του νέου νόμου υπογραμμίζουν ότι είναι στο νόμιμο συμφέρον της Ελλάδας να ενισχυθούν οι σχέσεις με τον απόδημο ελληνισμό και το δικαίωμα των Απόδημων Ελλήνων να συμμετέχουν στις εκλογές. Η πρόταση για την άρση των περιορισμών έχει ως στόχο την ευρύτερη συμμετοχή όλων των πολιτών στην δημοκρατική διαδικασία των εκλογών, περιλαμβανομένων των Αποδήμων Ελλήνων.

Το νέο σύστημα της ψήφου

Ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης εξέφρασε την αμφιβολία του για την αναδίπλωση του κόμματός του αλλά υποστήριξε το νέο νόμο και κάλεσε και τα υπόλοιπα κόμματα να κάνουν το ίδιο. Οι θέσεις των πολιτικών κομμάτων σχετικά με το νέο σύστημα της ψήφου γίνονται αντιληπτές και καλείται ο καθένας να συμβάλει υπέρ του εθνικού συμφέροντος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ