Η υπόθεση Μπελέρη είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ

Η υπόθεση Μπελέρη είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ

Η Ελλάδα έχει καταθέσει γραπτή δήλωση ότι το θέμα της ορκωμοσία του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας αποτελεί προϋπόθεση για το μέλλον της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Αθήνα έχει θέσει ως προϋπόθεση την επίλυση της υπόθεσης του Φρέντι Μπελέρη για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Μόνιμων Αντιπροσώπων της ΕΕ (COREPER), η Ελλάδα κατέθεσε γραπτή δήλωση ότι η ορκωμοσία του δημάρχου Χειμάρρας θα αποτελέσει προϋπόθεση για το μέλλον της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην ΕΕ.

Επιπλέον, η Αθήνα θα θεωρεί την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ συνδεδεμένη με τη στάση των Τίρανα στην υπόθεση Μπελέρη. Η ελληνική πλευρά θεωρεί αυτή την υπόθεση ως παράβαση των προϋποθέσεων που πρέπει να πληροί ένας υποψήφιος για ένταξη στην ΕΕ.


5765576

Πριν από μερικές εβδομάδες, η Αθήνα είχε καταθέσει ένα «σήμα» με το μπλοκάρισμα της επιστολής, το οποίο αναφέρεται στα ζητήματα που την απασχολούν σχετικά με την Αλβανία. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, η Αθήνα δέχτηκε πιέσεις από Γερμανία και Ισπανία για να αλλάξει τη στάση της, αλλά δεν προτίθεται να υποχωρήσει. Υποστηρίζει ότι η απαγόρευση στον Μπελέρη να ορκιστεί ως δήμαρχος Χειμάρρας αποτελεί παράβαση του κράτους δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.


5974089

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ