Πόλεμος στην Υεμένη με επιθέσεις από ΗΠΑ και Βρετανία εναντίον των ανταρτών Χούθι

Πόλεμος στην Υεμένη με επιθέσεις από ΗΠΑ και Βρετανία εναντίον των ανταρτών Χούθι

Ο κίνδυνος αύξησης της έντασης στη Μέση Ανατολή αυξάνεται καθώς ΗΠΑ και Βρετανία διεξήγαγαν επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών βάσεων των Χούθι στην Υεμένη. Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται εδώ και τρεις μήνες, ενώ η αντιπαράθεση διοξύνεται. Οι επιθέσεις έπληξαν πάνω από 60 στόχους σε 16 στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Χούθι, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων ραντάρ, αποθηκών όπλων και σημείων εκτόξευσης drone και πυραύλων. Ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Σούνακ τη χαρακτήρισαν αναγκαία και δήλωσαν την πρόθεσή τους για περαιτέρω ενέργειες.

Αν και δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ο αντίκτυπος των επιθέσεων, φαίνεται ότι ο στόχος τους ήταν να ακρωτηριάσουν την ικανότητα επίθεσης των Χούθι σε εμπορικά πλοία. Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μάχη με την Τεχεράνη, με επιθέσεις στη Συρία και το Ιράκ τις τελευταίες εβδομάδες. Οι Χούθι, με τον ηγέτη τους Άμπντελ Μαλίκ αλ Χούθι σε τηλεοπτική του ομιλία, ορκίστηκαν εκδίκηση για τις επιθέσεις των ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι η ανταπόδοση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Η σύγκρουση ενδέχεται να επιδεινώσει την οριακή κατάσταση της τιμής του πετρελαίου, καθώς οι αγορές αντιμετωπίζουν γεωπολιτικούς κινδύνους. Οι τιμές έχουν διακυμανθεί σημαντικά από την αρχή του έτους, ενώ ανησυχίες προκαλούν οι περικοπές τιμών από τη Σαουδική Αραβία και η αύξηση των αποθεμάτων των ΗΠΑ.aeroplano 2

Μπορεί να σταματήσουν οι επιθέσεις των Χούθι;

Η αποτροπή περαιτέρω επιθέσεων των Χούθι δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, σημειώνουν διεθνείς ΜΜΕ και αναλυτές. Οι αντάρτες που ανέλαβαν τον έλεγχο της πρωτεύουσας της Υεμένης, δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις στρατιωτικές επιθέσεις της Σαουδικής Αραβίας. Οι προηγούμενες προσπάθειες για τον εντοπισμό επιθέσεων απέτυχαν επίσης. Στα τέλη του περασμένου μήνα, οι ΗΠΑ πρωτοστάτησαν στη δημιουργία μιας ναυτικής επιχείρησης με στόχο να προστατεύσει τα πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, την “Operation Prosperity Guardian”.

Συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου στον Κόλπο του Άντεν την Πέμπτη, οι ΗΠΑ λένε ότι οι Χούθι έχουν επιχειρήσει 27 επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από τις 19 Νοεμβρίου, προκαλώντας ανησυχία και δυσκολίες στις θαλάσσιες μεταφορές.

Οι αεροπορικές επιδρομές είναι επίσης ένα ζήτημα για τις ΗΠΑ

Οι αμερικανικές επιδρομές αποτελούν ένα σοβαρό ζήτημα για τις σχέσεις των ΗΠΑ με τα γεγονότα στον Κόλπο. Ο Τζο Μπάιντεν είπε στη δήλωσή του ότι περισσότερα από 2.000 πλοία αναγκάστηκαν να αλλάξουν διαδρομή για να αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα. Η κατάσταση δεν αφήνει αμέτοχους τους συμμάχους των ΗΠΑ, όπως το Κατάρ και άλλες χώρες στην περιοχή που εκφράζουν ανησυχία για την επικείμενη κλιμάκωση των εχθροτήτων.

Ποια η αντίδραση των Χούθι;

Οι αντάρτες είναι αναποφάσιστοι για την πορεία που θα ακολουθήσουν, παρά τις συνεχείς επιθέσεις που δέχονται. Χαρακτηριστικό είναι ότι έχουν επενδύσει σε πιο ισχυρά όπλα και συστήματα, δημιουργώντας ένα αίσθημα ανασφάλειας στην περιοχή.

Πώς θα αντιδράσει το Ιράν;

Τα πολεμικά γεγονότα δεν αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα τις σχέσεις του Ιράν με τη σύγκρουση στην Υεμένη. Η Τεχεράνη εξακολουθεί να υποστηρίζει τους Χούθι οπλιστικά, που αποτελεί έναν παράγοντα που επηρεάζει την εξέλιξη και τη δυναμική των επιθέσεων.

Παρ’ όλα αυτά, οι επιθέσεις αποτελούν το πρώτο βήμα των ΗΠΑ για να δώσουν ένα μήνυμα στο Ιράν. Η αντιπολεμική στάση του τελευταίου αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την περιφερειακή σταθερότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ