ΗΠΑ: Συστάσεις για μαστογραφίες από την ηλικία των 40 ετών και κάθε δύο χρόνια

ΗΠΑ: Συστάσεις για μαστογραφίες από την ηλικία των 40 ετών και κάθε δύο χρόνια

Οι προηγούμενες συστάσεις χρονολογούνται από το 2016

Ένας ανεξάρτητος αμερικανικός οργανισμός που εκδίδει συστάσεις για τη δημόσια υγεία ανακοίνωσε ότι οι γυναίκες θα πρέπει να ξεκινούν τις μαστογραφίες από την ηλικία των 40 ετών αντί των 50 και να τις επαναλαμβάνουν κάθε 2 χρόνια. Μέχρι σήμερα, μεταξύ των 40 και 50 ετών, οι γυναίκες προέβαιναν σε ατομική απόφαση αν θα υποβληθούν σε μαστογραφία, μια εξέταση για τον καρκίνο του μαστού, με βάση το ιστορικό τους και τις προτιμήσεις τους. Αυτές οι νέες συστάσεις προτάθηκαν προηγουμένως και τέθηκαν υπό δημόσια διαβούλευση, με την τελική έγκριση να δίδεται σήμερα. Οι προηγούμενες συστάσεις χρονολογούνται από το 2016. Η αλλαγή αιτιολογείται από την αύξηση των περιστατικών καρκίνων σε νεώτερες ηλικίες.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ομάδας, Γουάντα Νίκολσον, «περισσότερες γυναίκες στα 40 τους διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού, με αύξηση 2% κάθε χρόνο». Το πάνελ των ειδικών προβλέπει ότι η μείωση της ηλικίας στα 40 έτη θα μπορούσε να σώσει 20% περισσότερες ζωές. Επίσης, η νέα προσέγγιση φέρει επιπλέον οφέλη για τις μαύρες γυναίκες, οι οποίες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού σε σχέση με τις λευκές γυναίκες, όπως αναφέρει ο οργανισμός USPSTF. Παρά ταύτα, ο οργανισμός εκτιμά ότι η έναρξη των μαστογραφιών στα 40 έτη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, αλλά όχι επαρκές για την μείωση αυτής της διαφοράς.

Οι συστάσεις αυτές ισχύουν για γυναίκες ηλικίας έως 74 ετών. Πέραν αυτής της ηλικίας, υπάρχουν λίγες έρευνες για τα οφέλη και τους κινδύνους των προληπτικών ελέγχων και θεραπειών. Το επιστημονικό πάνελ εξηγεί την απόφασή του για διεξαγωγή ελέγχων κάθε δύο χρόνια αντί από ετησίως, δηλώνοντας ότι «η αποτίμηση των οφελών και των ενδεχόμενων επιβλαβών επιπτώσεων από την ετήσια διενέργεια ελέγχων δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη». Αυτές οι επιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν τη ψευδή διάγνωση καρκίνου ή την έναρξη θεραπείας που ενδεχομένως είναι απαραίτητη. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον δεύτερο πιο θανατηφόρο καρκίνο για τις γυναίκες στις ΗΠΑ.
συμπτωματικός έλεγχος – Από την ηλικία των 40 ετών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ