Ο Αμερικανός γιατρός που δεν μπορεί να ξεχάσει όσα είδε στη Γάζα

Ο Αμερικανός γιατρός που δεν μπορεί να ξεχάσει όσα είδε στη Γάζα

Ο γιατρός Σαμ Άταρ επέστρεψε στο Σικάγο πριν από τρεις εβδομάδες, αλλά η εμπειρία του στη Γάζα τον συνταράζει ακόμα. Τα τραγικά γεγονότα και ο πόνος που έβλεπε δεν μπορούν να ξεπλυθούν από τη μνήμη του. Μιλώντας στο BBC, μοιράζεται δύο συγκλονιστικά περιστατικά που τον σημάδεψαν βαθιά.

Θυμάται μια μητέρα που έχασε τον 10χρονο γιο της και αρνείτο να αποχωριστεί το πτώμα του, θέλοντας να περάσει περισσότερο χρόνο δίπλα του. Επίσης, αναφέρει τη συγκλονιστική ιστορία ενός άνδρα 50 ετών που είχε χάσει τα πάντα και ήταν εγκαταλελειμμένος με τα πόδια του ακρωτηριασμένα, τρώγοντας από σκουλήκια τις πληγές του.

Ο γιατρός άφησε την ψυχή του στη Γάζα, όπου εργαζόταν εθελοντικά για δύο εβδομάδες σε οργανισμούς ανθρωπιστικής βοήθειας. Η παροχή βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας, κυρίως γυναίκες και παιδιά, συνιστούσε την καθημερινή του συνηθισμένη ρουτίνα. Μοιράζεται επίσης την απόγνωση του πληθυσμού, την έλλειψη τροφής και θεραπείας, καθώς και την αναμονή σε ισραηλινά σημεία ελέγχου.

Ο Σαμ ελπίζει να επιστρέψει σύντομα στη Γάζα, όπου υπάρχουν άνθρωποι που τον κάλεσαν και χρειάζονται βοήθεια. Η ανθρωπιστική του δράση αποτελεί φωτεινό σημείο σε έναν τόπο δυστυχίας και τρόμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ