Γιατί Οι Μαύροι, οι Ισπανόφωνοι και οι Νεαρότεροι Εγκαταλείπουν τον Τζο Μπάιντεν

Γιατί Οι Μαύροι, οι Ισπανόφωνοι και οι Νεαρότεροι Εγκαταλείπουν τον Τζο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μπαίνει στην προεκλογική περίοδο με απώλειες στην υποστήριξη των ψηφοφόρων του, καθώς σημαντικό ποσοστό τους, όπως φαίνεται, τον έχει εγκαταλείψει. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Suffolk University, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κερδίζει έδαφος μεταξύ των ισπανόφωνων ψηφοφόρων και των νέων. Περίπου ένας στους 5 μαύρους ψηφοφόρους δηλώνει ότι θα υποστηρίξει υποψήφιο από το τρίτο κόμμα στις επερχόμενες εκλογές τον Νοέμβριο. Η δημοσκόπηση υπογραμμίζει ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει καταφέρει να διατηρήσει την υποστήριξη αυτών των ομάδων που τον εξέλεξαν το 2020. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, βρίσκεται πολύ κοντά στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πιθανότατα θα είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, καταγράφοντας ποσοστό 37-39%. Όταν επτά υποψήφιοι αναφέρονται ονομαστικά, η διαφορά αυξάνεται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, φθάνοντας το 34-37% υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ο ανεξάρτητος Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ βρίσκεται στην κορυφή των υποψηφίων τρίτων κομμάτων με 10%.

Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν την πρόκληση που αντιμετωπίζει φέτος ο Τζο Μπάιντεν για να επανεκλεγεί. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διεκδικεί πλέον την υποστήριξη μόνο του 63% των μαύρων ψηφοφόρων, σημαντική πτώση από το 87% που είχε το 2020, σύμφωνα με το Roper Center. Επίσης, οι ισπανόφωνοι ψηφοφόροι το υποστηρίζουν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο (34-39%), ενώ το 2020 είχε ανατρέψει τον Ντόναλντ Τραμπ σε αυτή τη δημογραφική ομάδα με ποσοστό 65%-32%. Όσον αφορά τους ψηφοφόρους κάτω των 35 ετών, οι οποίοι έχουν διαφορετικές απόψεις σε θέματα όπως η πρόσβαση στις αμβλώσεις και η κλιματική αλλαγή, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεπερνά πλέον τον Τζο Μπάιντεν με 37%-33%, παρά το γεγονός ότι οι νεότεροι ψηφοφόροι είχαν υποστηρίξει με συντριπτική πλειοψηφία τον Τζο Μπάιντεν το 2020.

Τα Θετικά Νέα

Ωστόσο, τα καλά νέα για τον πρόεδρο είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό της υποστήριξης που χρειάζεται έχει μεταφερθεί σε υποψηφίους τρίτων κομμάτων, αντί για τον πιθανό αντίπαλό του. Το 20% των ισπανόφωνων και των μαύρων ψηφοφόρων, καθώς και το 21% των νέων ψηφοφόρων δηλώνει πλέον ότι θα υποστηρίξει κάποιον άλλον πέρα από τους δύο κύριους υποψηφίους. Ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να διατηρεί την υποστήριξη του 12% των μαύρων ψηφοφόρων, ακριβώς το ποσοστό που είχε λάβει το 2020.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 1.000 πιθανούς ψηφοφόρους μέσω τηλεφώνων, με περιθώριο σφάλματος περίπου 3,1 ποσοστιαίες μονάδες. Υπάρχουν επίσης και άλλα θετικά νέα για τον Τζο Μπάιντεν, καθώς οι απόψεις για την οικονομία βελτιώνονται. Τώρα το 29% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι η οικονομία βρίσκεται σε ανάκαμψη, με αύξηση 8 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την έρευνα τον περασμένο Οκτώβριο. Αυτό αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2021. Ωστόσο, αυτά τα νέα δεν έχουν ακόμη μεταφραστεί σε υψηλότερη υποστήριξη για τον πρόεδρο, κάτι που αποτελεί απογοήτευση για το Λευκό Οίκο.

Τζο Μπάιντεν: Τι Συμβαίνει με τα Ποσοστά της Καμάλα Χάρις

Η θέση της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις υστερεί μεταξύ των μαύρων και νέων ψηφοφόρων. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο Τζο Μπάιντεν δεν αντιμετωπίζει σοβαρή αντίσταση για την επανεκλογή του. Συγκεκριμένα, το 74% των πιθανών ψηφοφόρων των Δημοκρατικών υποστηρίζει αυτόν, ενώ μόνο το 9% υποστηρίζει τη συγγραφέα Μαριάν Γουίλιαμσον και το 2% τον βουλευτή Ντιν Φίλιπς. Μόνο το 15% είναι αναποφάσιστοι. Ωστόσο, διαφαίνονται προβλήματα για τον πρόεδρο τον Νοέμβριο, με την αποδυνάμωση της υποστήριξής του στις γενικές εκλογές. Ο Τζο Μπάιντεν έχει επιλέξει την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις για να παραγίνει στις πανεπιστημιουπόλεις, συμπεριλαμβανομένων και ιστορικών μαύρων κολεγίων. Αυτή είναι η πρώτη μαύρη και Ασιάτισσα Αμερικανίδα που υπηρετεί ως αντιπρόεδρος και, σε ηλικία 59 ετών, ανήκει σε μια γενιά νεότερη από τον πρόεδρο, ο οποίος είναι 81 ετών.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αναδεικνύουν δυσκολίες για την ίδια με τη βάση των Δημοκρατικών, καθώς λαμβάνει χαμηλότερα ποσοστά αποδοχής από τον Τζο Μπάιντεν μεταξύ των μαύρων ψηφοφόρων (56% έναντι 68%) και των ψηφοφόρων κάτω των 35 ετών (27% έναντι 32%). Συνολικά, το ποσοστό αποδοχής της εργασίας της Καμάλα Χάρις είναι 33%, με το 57% των ψηφοφόρων να την αποδοκιμάζει, και το 40% από αυτούς να την αποδοκιμάζει έντονα, ενώ μόνο το 7% την εγκρίνει έντονα.

Πηγή: Usa Today

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ