Η Τουρκία αποσύρεται από τη Συνθήκη Συμβατικών Δυνάμεων στην Ευρώπη

Η Τουρκία αποσύρεται από τη Συνθήκη Συμβατικών Δυνάμεων στην Ευρώπη

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι αποσύρεται από τη Συνθήκη Συμβατικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (CFE), μετά από πρωτοβουλία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η απόφαση αυτή, που τεθεί σε ισχύ στις 8 Απριλίου, έγινε λόγω διαβρωμής της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας που προσφέρει η συγκεκριμένη Συνθήκη, κυρίως μετά την αποχώρηση της Ρωσίας τον Νοέμβριο του 2023.

Παράλληλα, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει την σημασία των συμφωνιών που ελέγχουν την ενίσχυση του εξοπλισμού στα κράτη της Ευρώπης, καθώς η διαφάνεια και η ασφάλεια αποτελούν θεμέλια για τη διεθνή ειρήνη. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει πιθανότητα η Τουρκία να επανενταχθεί σε μελλοντικές συμφωνίες αυτού του είδους, εφόσον θεωρηθεί αναγκαίο.

Σκοπός και ιστορία της CFE

Η Συνθήκη CFE υπογράφηκε το 1990 μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, θέτοντας όρια στο στρατιωτικό εξοπλισμό του ΝΑΤΟ και της Βαρσοβίας. Στόχος ήταν η αποτροπή μεγάλων συγκεντρώσεων δυνάμεων και η προώθηση της διαφάνειας για τον εξοπλισμό στην Ευρώπη. Οι συνεχείς ενέργειες κατά της ασφάλειας από τη Ρωσία οδήγησαν στην αποχώρησή της το 2023, ενώ η αντίδραση του ΝΑΤΟ δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Αναστολή λειτουργίας της Μεταξύ Κρατών

Μετά την απόφαση της Ρωσίας, τα μέλη του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να αναστείλουν τη συμμετοχή τους στη Συνθήκη CFE, λόγω διαρκών απειλών κατά της ευρωατλαντικής ασφάλειας. Η παρέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδεινώνει την κατάσταση, με τους σύμμαχους να αντιδρούν αποφασιστικά και ενωμένα ενάντια σε αυτές τις παραβάσεις της συνθήκης.

stratos

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ