Ανακαλύφθηκε άγαλμα λύκαινας στη Λιβύη μετά από δεκαετίες

Ανακαλύφθηκε άγαλμα λύκαινας στη Λιβύη μετά από δεκαετίες

Το άγαλμα λύκαινας που κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της ιταλικής αποικιοκρατικής περιόδου στη Λιβύη βρέθηκε σε ένα αγρόκτημα μετά από δεκαετίες εξαφάνισης. Το άγαλμα είχε τοποθετηθεί στο κέντρο της Βεγγάζης αλλά αφαιρέθηκε μετά την ανεξαρτησία της Λιβύης και εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια της κατάληψης της εξουσίας από τον Μουαμάρ Καντάφι το 1969. Ο ιδιοκτήτης του αγροκτήματος δήλωσε ότι το αγόρασε ως παλιοσίδερα, χωρίς να γνωρίζει την ιστορία του.

Το άγαλμα απεικονίζει μια λύκαινα που θηλάζει δύο ανθρώπινα βρέφη και αντιπροσωπεύει μια θρυλική σκηνή από την αρχαία Ρώμη. Τώρα βρίσκεται έξω από το τμήμα αρχαιοτήτων στη Βεγγάζη και πιθανόν θα υποστεί αποκατάσταση. Η Λιβύη ήταν μια σημαντική ρωμαϊκή επαρχία, αλλά πολλές αρχαίες αξίες έχουν εξαφανιστεί λόγω λεηλασίας και του χάους που ακολούθησε την εξέγερση του 2011.

agalma lykainas2

Το άγαλμα εξαφανίστηκε μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον Καντάφι

Αφού η Λιβύη κέρδισε την ανεξαρτησία της, το άγαλμα αφαιρέθηκε από τον στύλο και εξαφανίστηκε μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον Καντάφι το 1969. Με την ανακάλυψη του σε ένα αγρόκτημα, θα γίνει αποκατάσταση του άγαλματος προκειμένου να εκτεθεί στο νέο κέντρο της Βεγγάζης. Η παρακολούθηση και η αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Λιβύης παραμένει ασθενής και ξεκίνησε μόλις μετά την εξαφάνιση του άγαλματος.

Πηγή: alphafreepress.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ