Οι ηγέτες του πλανήτη συμφώνησαν για τα καύσιμα; Τι αλλαγές προβλέπονται;

Οι ηγέτες του πλανήτη συμφώνησαν για τα καύσιμα; Τι αλλαγές προβλέπονται;

Αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ φέτος οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, εντείνοντας την κλιματική αλλαγή. Τα προσχέδια του τελικού ανακοινωθέντος της COP28 αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τη μοίρα των ορυκτών καυσίμων.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχουν τρεις επιλογές για τη μελλοντική χρήση των ορυκτών καυσίμων. Οι αρμόδιοι έχουν να επιλέξουν μεταξύ σταδιακής αποχώρησης, επιτάχυνσης της μείωσης ή της διατήρησης ανεκτίμητων εκπομπών αερίων.

kaysima antlies 6

Μία από τις επιλογές είναι η συντεταγμένη και δίκαιη αποχώρηση από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ άλλη προβλέπει την επίτευξη ουδετερότητας των ενεργειακών συστημάτων από τα άνθρακα έως τα μέσα του αιώνα. Την τρίτη επιλογή την υποστηρίζουν χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Κίνα, οι οποίες δεν συμφωνούν με καμία αποχώρηση από τα ορυκτά καύσιμα. Από την άλλη, επιστήμονες υπογραμμίζουν την ανάγκη για προσπάθεια σταδιακής αποχώρησης κατά τη διάρκεια της παρούσας δεκαετίας προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφική κλιματική αλλαγή.

gas station 10 12

Είναι σημαντικό να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας και να προσαρμόσουμε τις ενέργειες μας σε βιώσιμες πρακτικές που θα ελαχιστοποιήσουν τις κλιματικές αλλαγές παγκοσμίως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ