Κλοπή αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο: Καταγγελίες για αδράνεια

Κλοπή αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο: Καταγγελίες για αδράνεια

Το Βρετανικό Μουσείο έρχεται αντιμέτωπο με νέες αποκαλύψεις σχετικά με την κλοπή θησαυρών του. Σύμφωνα με αναφορές, υπήρξαν καταγγελίες για πώληση αρχαιοτήτων στο eBay, αλλά το μουσείο δεν προέβη σε καμία ενέργεια. Ένας ειδικός, με έδρα το εξωτερικό, είχε εντοπίσει και καταγγείλει την πώληση ενός κομματιού που απεικονιζόταν στον κατάλογο του μουσείου. Παρά την καταγγελία, το μουσείο δεν αντέδρασε.

Ο εμπειρογνώμονας είχε υποπτευθεί ότι ο δράστης επέλεγε σκόπιμα αντικείμενα που δεν ήταν καταχωρημένα στον κατάλογο, προκειμένου να είναι δύσκολο να αποδειχθεί η προέλευσή τους. Η πώληση κοσμημάτων και αντικειμένων αυτής της συλλογής στο eBay εξακολούθησε για τρία χρόνια.

Ο δράστης έκανε όμως ένα λάθος και άρχισε να πουλάει αντικείμενα που ήταν εύκολα αναγνωρίσιμα, αφού ήταν καταχωρημένα πλήρως στον κατάλογο του μουσείου. Το μουσείο ενημερώθηκε για την κλοπή τον Ιούνιο του 2020, αλλά η αντίδραση του ήρθε μεγάλα χρονικά διαστήματα αργότερα. Τρία χρόνια μετά, το μουσείο απέλυσε τον υπεύθυνο για τη συλλογή πολιτισμών της Μεσογείου, μετά από έρευνα για την κλοπή κειμηλίων.

Ο κατηγορούμενος είναι «συντετριμμένος» για την απώλεια της δουλειάς του και έχει αρνηθεί τις κατηγορίες. Η αποτυχία του μουσείου να καταγράψει πλήρως τα αντικείμενα της συλλογής του καθιστά την επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων και την αναγνώριση των κλοπών πιο δύσκολη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ