Τέλος του Φαινομένου El Niño του 2024: Πρόβλεψη για μείωση των θερμοκρασιών προς το τέλος του έτους

Τέλος του Φαινομένου El Niño του 2024: Πρόβλεψη για μείωση των θερμοκρασιών προς το τέλος του έτους

Το φαινόμενο El Niño του 2024 φθάνει στο τέλος του, αναμένεται να ακολουθηθεί από το La Niña με πιο δροσερές θερμοκρασίες. Από τον Ιούνιο του 2023 καταγράφηκαν ρεκόρ υψών θερμοκρασιών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, ο La Niña αναμένεται να εμφανιστεί αργότερα φέτος, με πρόβλεψη για πιο δροσερές θερμοκρασίες, μετά από το ρεκόρ ζέστης που προκλήθηκε λόγω του El Niño τα προηγούμενα χρόνια. Πιθανότητες εμφάνισης του La Niña αξιολογούνται από τον Οργανισμό, με ποσοστό που αυξάνεται κατά τους ερχόμενους μήνες.

Η επίδραση του La Niña ποικίλλει ανάλογα με τις περιοχές, με αντίθετες επιπτώσεις από το El Niño. Παρόλα αυτά, οι κλιματικές αλλαγές που προκάλεσε ο άνθρωπος επηρεάζουν την εξέλιξη των φαινομένων, με την πρόβλεψη ότι οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ενδεχόμενο να συνεχιστούν.

Η NOAA προβλέπει την ενσωμάτωση του La Niña στις προβλέψεις για τους κυκλώνες του 2024 στον βόρειο Ατλαντικό. Οι προηγούμενοι μήνες ήταν οι θερμότεροι που καταγράφηκαν, παρά την επιρροή του La Niña από το 2020 έως τις αρχές του 2023. Παρόλα αυτά, η κλιματική αλλαγή αποτελεί πρόκληση που απαιτεί προσοχή και δράση για την προστασία της υγείας του πλανήτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ