Τα δέντρα «βήχουν»: Ένα σιωπηρό «βασανιστήριο»

Τα δέντρα «βήχουν»: Ένα σιωπηρό «βασανιστήριο»

Τα δέντρα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Τα δέντρα «βήχουν», προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη ποσότητα παγιδευμένου διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα από τον θερμό φορτισμό. Μια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή γεωεπιστημών Μαξ Λόιντ από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, ανέφερε ότι σε θερμότερα κλίματα, τα δέντρα δεν μπορούν πλέον να βοηθήσουν στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα απορροφώντας περισσότερο CO2. Αντιθέτως, απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες αυτού του αερίου πίσω στην ατμόσφαιρα. Αυτό αναδεικνύει την ανάγκη να ανταποκριθούμε στην επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με το Futurism.com, αυτό είναι ένα σοβαρό σημάδι που αναιρεί την παραδοσιακή πίστη στην ικανότητα των φυτών να μειώσουν τον άνθρακα. Κατά πληροφορίες του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, τα φυτά απορροφούν περίπου το 25% του εκπεμπόμενου CO2 λόγω ανθρώπινων δραστηριοτήτων, αλλά οι επιστήμονες προβλέπουν μείωση αυτού του ποσοστού λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο Λόιντ δήλωσε: «Καταγράψαμε ότι τα δέντρα σε ζεστά, ξηρά κλίματα ουσιαστικά “βήχουν” αντί να αναπνέουν. Εκπέμπουν το CO2 πίσω στην ατμόσφαιρα περισσότερο από τα δέντρα σε δροσερότερες, υγρότερες περιοχές. Η φωτοσύνθεση επιτρέπει στα δέντρα να απορροφούν επιπλέον διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και να αναπτύσσονται. Ωστόσο, όταν τα δέντρα είναι υπό πίεση, απελευθερώνουν αυτό το αέριο πίσω στην ατμόσφαιρα μέσω της φωτοαναπνοής».

trees

Πρόβλημα στα ζεστά και ξηρά κλίματα

Οι έρευνες δείχνουν ότι ο ρυθμός αυτής της διαδικασίας είναι μέχρι και δύο φορές υψηλότερος σε θερμότερα κλίματα, με τα δέντρα να απελευθερώνουν ακόμα περισσότερο CO2 σε περιοχές με υψηλή ξηρασία. Κατά τους ερευνητές, κάθε κλίμα που ξεπερνά τους 20 βαθμούς Κελσίου παρουσιάζει αυτή τη συμπεριφορά. Ο Λόιντ επεσήμανε: «Έχουμε ανατρέψει την ισορροπία αυτού του κύκλου. Τα φυτά και το κλίμα συνδέονται στενά».

trees 11

Εκατομμύρια χρόνια πριν

Με τη χρήση απολιθωμένου ξύλου, η ομάδα ελπίζει να διερευνήσει τις αλλαγές στη φωτοαναπνοή κατά τους τελευταίους εκατομμύρια χρόνια, για να κατανοήσει καλύτερα τις αλλαγές στην επιλογή CO2 από τους φωτοσυνθετικούς οργανισμούς και πως αυτό μπορεί να εξελιχθεί στο μέλλον. Ο Λόιντ σχολίασε: «Ενδιαφέρομαι για το παρελθόν ως γεωλόγος. Έτσι, η μελέτη του παρελθόντος μπορεί να μας προσφέρει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το μέλλον μας. Ίσως χρειαστούμε να εξετάσουμε εκατομμύρια χρόνια πίσω για να κατανοήσουμε καλύτερα το μέλλον μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ