Επίθεση σε αμερικανική βάση στη Συρία από το Ιράκ μετά από τρεις μήνες εκεχειρίας

Επίθεση σε αμερικανική βάση στη Συρία από το Ιράκ μετά από τρεις μήνες εκεχειρίας

Οι Ιρακινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση με πέντε ρουκέτες εναντίον αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στη βορειοανατολική Συρία την Κυριακή, μετά από τρεις μήνες εκεχειρίας. Αυτή ήταν η πρώτη επίθεση από τον Φεβρουάριο, όταν οι φιλοϊρανικές δυνάμεις του Ιράκ είχαν δηλώσει παύση επιθέσεων σε αμερικανικά στρατεύματα. Η ενέργεια αυτή σημειώθηκε έναντι της βάσης λίγο μετά τη συνάντηση του Ιρακινού πρωθυπουργού, Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από το Ιράκ κατά της βάσης στη Συρία, με τον Αμερικανικό αξιωματούχο να αναφέρει πως δεν υπήρξαν τραυματίες μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτών. Αν και η επίθεση αυτή χαρακτηρίστηκε ως «αποτυχημένη», δεν είναι σίγουρο εάν οι ρουκέτες κατέληξαν στη βάση ή καταστράφηκαν πριν φτάσουν στον στόχο τους. Εξέταση πραγματοποιήθηκε και από αεροσκάφος του διεθνούς συνασπισμού.

Μετά την επίθεση στο Ιράκ με έναν νεκρό, οι ιρακινές δυνάμεις ξεκίνησαν έρευνα αναζητώντας τους υπαίτιους στη Συρία. Το περιστατικό συνέβη στη Ρουμαλίν, με τον διοικητή της βάσης να αναφέρει ότι η επίθεση είχε προηγηθεί από drones και πυραύλους. Πυρκαγιάς προκάλεσε την αυτοαποκαλούμενη ομάδα «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», η οποία ανέφερε ότι εξαπέλυσε drones σε αντίποινα για την επίθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ