Ένας αδιάκοπος πόλεμος και μια ανθρωπιστική κρίση έχουν αφήσει τα παιδιά της Συρίας σε απόγνωση. Ας δούμε την τραγική κατάσταση στην εκπαίδευση και τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία μιας ολόκληρης γενιάς.
Η Εκπαίδευση στη Συρία: Μια Γενιά σε Κίνδυνο
Η πολύχρονη σύρραξη στη Συρία έχει διαλύσει το εκπαιδευτικό σύστημα, αφήνοντας πάνω από το 50% των παιδιών χωρίς πρόσβαση σε βασική σχολική εκπαίδευση. Η ΜΚΟ Save The Children προειδοποιεί για μια γενιά σε κίνδυνο και ζητά άμεση δράση για την επανένταξη αυτών των παιδιών στην εκπαίδευση. Σύμφωνα με στοιχεία, 3,7 εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται εκτός σχολείου, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της κρίσης.
Πολλά σχολεία έχουν καταστραφεί ή μετατραπεί σε καταφύγια για εκτοπισμένους, δημιουργώντας τεράστιες προκλήσεις για τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η UN αναφέρει ότι πάνω από 700.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν πρόσφατα, αυξάνοντας τον αριθμό των παιδιών που χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια σε 7,5 εκατομμύρια.
Οι Επιπτώσεις της Κρίσης στα Παιδιά
Η ανθρωπιστική κρίση είναι αποτέλεσμα σχεδόν 14 ετών πολέμου, φυσικών καταστροφών και μιας καταρρέουσας οικονομίας, που στερούν από τα παιδιά τα βασικά τους δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην εκπαίδευση και την ψυχική υγεία.
Οι οικονομικές κυρώσεις επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση, με τουλάχιστον το 25% του συριακού πληθυσμού να ζει σε ακραία φτώχεια. Ο θανατηφόρος σεισμός του 2023 πρόσθεσε ένα ακόμη στρώμα δυστυχίας, εντείνοντας τις ήδη τραγικές συνθήκες διαβίωσης.
Ψυχολογικές Επιπτώσεις: Η Save The Children εκτιμά ότι 6,4 εκατομμύρια παιδιά χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη για να αντιμετωπίσουν τα τραύματα του πολέμου.
Κυρώσεις και Ανθρωπιστική Βοήθεια
Η Ράσα Μαχρέζ, διευθύντρια της Save The Children για τη Συρία, τόνισε τις επιπτώσεις των διεθνών κυρώσεων στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, υπογραμμίζοντας ότι αυτές επηρεάζουν άμεσα τον λαό της Συρίας. Ακόμη και ο νέος de facto ηγέτης της χώρας, Άχμαντ αλ Σάρα, έχει απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να επανεξετάσει την άρση των κυρώσεων, προκειμένου να διευκολυνθεί η αντιμετώπιση των αυξανόμενων ανθρωπιστικών αναγκών.
Η Ανάγκη για Δράση
Ο εμφύλιος πόλεμος, με αφετηρία το 2011, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους. Η διεθνής κοινότητα καλείται να αναλάβει δράση για να στηρίξει τα παιδιά της Συρίας, παρέχοντας εκπαίδευση, ψυχολογική υποστήριξη και ανθρωπιστική βοήθεια. Η άρση των κυρώσεων θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης και στην ανακούφιση του πόνου του συριακού λαού.
Είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί προτεραιότητα στην εκπαίδευση και την ψυχική υγεία των παιδιών, ώστε να μπορέσουν να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους.