Οι αγρότες της Γαλλίας διαδηλώνουν: Σε κατάσταση πολιορκίας το Παρίσι

Οι αγρότες της Γαλλίας διαδηλώνουν: Σε κατάσταση πολιορκίας το Παρίσι

Η κυβέρνηση της Γαλλίας έχει αναλάβει αποφασιστική δράση για να αποτρέψει τον αποκλεισμό του Παρισιού από τους αγρότες. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας και πολλών άλλων γαλλικών πόλεων βρέθηκαν σήμερα να ξυπνούν σε κατάσταση πολιορκίας, καθώς συνδικάτα αγροτών ετοιμαζόντουσαν να μπλοκάρουν οκτώ σημεία εισόδου και εξόδου από την πόλη, χρησιμοποιώντας τρακτέρ, από τις 14.00 ώρα Γαλλίας και μετά. Παράλληλα, ανάλογες διαμαρτυρίες έχουν ανακοινωθεί και σε άλλες μεγάλες γαλλικές πόλεις. Επίσης, σε κάποιες άλλες γαλλικές πόλεις, όπως η Μασσαλία και το Μπορντό, οι οδηγοί ταξί έχουν επίσης ενταχθεί σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τις τιμές των καυσίμων.

Περίπου 15.000 αστυνομικοί στο Παρίσι

Η κυβέρνηση της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι περίπου 15.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν σήμερα Δευτέρα γύρω από το Παρίσι, με στόχο την “διατήρηση της τάξης και της ασφάλειας”. Κυρίως στόχος τους είναι να εξασφαλίσουν ότι τα τρακτέρ δεν θα εισέλθουν στην πόλη και δεν θα παρακωλύσουν τη λειτουργία της αγοράς τροφίμων του Ρανζίς, η οποία είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ, δήλωσε χθες ότι εξετάζονται επιπλέον μέτρα για την προστασία του αγροτικού τομέα της χώρας.

“Θέλω να καθησυχαστούν και να δούμε τα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε, επιπλέον μέτρα, γι’ αυτές τις ιστορίες περί αθέμιτου ανταγωνισμού… Δεν είναι φυσιολογικό να μην μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ορισμένα προϊόντα, ενώ γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία και άλλες, μπορούν”, δήλωσε ο Γκαμπριέλ Ατάλ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε αγροτική εκμετάλλευση νότια του Παρισιού, όπου άκουσε τις διαμαρτυρίες για σειρά θεμάτων που προκαλούν την κρίση του αγροτικού τομέα: πτώση των εσόδων, χαμηλές συντάξεις, γραφειοκρατία, υπερβολικός αριθμός νόμων και ρυθμίσεων, ανταγωνισμός από το εξωτερικό κ.ά.

Αγροτική συγκέντρωση με τρακτέρ στο Αμβούργο

Στο Αμβούργο, οι αγροτικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται, με συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης και αποκλεισμό σημείων πρόσβασης στο λιμάνι. Κύριο αίτημα παραμένει η ανάκληση της απόφασης για κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου. Σύμφωνα με την αστυνομία, στο κέντρο της πόλης αναμένεται να φθάσουν περίπου 1.500 τρακτέρ, τα οποία από το πρωί έχουν χρησιμοποιήσει πέντε διαφορετικά σημεία εισόδου, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία. Αιφνιδιαστικά, οι αγρότες κατευθύνθηκαν με τα οχήματά τους προς το λιμάνι, αποκλείοντας πολλά σημεία πρόσβασης προς τους τερματικούς σταθμούς των κοντέινερ.

“Αποφασίσαμε αυθόρμητα να αποκλείσουμε το λιμάνι. Εδώ είναι ο κόμβος για τη μεταφορά τροφίμων σε όλον τον κόσμο. Εάν τίποτα δεν λειτουργεί εδώ, οι πολιτικοί θα λάβουν ένα σαφές μήνυμα”, δήλωσε ένας εκπρόσωπος των αγροτών στην BILD. Παράλληλα, η αστυνομία κάλεσε τους αγρότες να μετακινήσουν τα οχήματά τους και κατέγραψε τα στοιχεία όσων αρνήθηκαν να το πράξουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ