Κοριοί στο Παρίσι: Σοβαρό πρόβλημα για την κυβέρνηση

Κοριοί στο Παρίσι: Σοβαρό πρόβλημα για την κυβέρνηση

Παρά το γεγονός ότι υπολείπεται λιγότερο από ένας χρόνος μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, ο πληθυσμός των κοριών στο Παρίσι αυξάνεται συνεχώς. Το πρόβλημα φαίνεται να είναι τόσο σοβαρό που, σύμφωνα με το AFP, η γαλλική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να πάρει μέτρα για την εξάλειψή τους, ενώ οι προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών, Κλεμάν Μπον, σε ανάρτησή του στο Twitter, θα συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με τους υπευθύνους των μέσων μαζικής μεταφοράς για να τους ενημερώσει για τα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ταξιδιώτες και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό.

Η δημοτική αρχή του Παρισιού έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης για την εξάλειψη των κοριών, εκφράζοντας την ανησυχία για τη «σοβαρή επανεμφάνισή» τους. Ο πρώτος αντιδήμαρχος του Παρισιού, Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, προειδοποίησε: «Το κράτος πρέπει επειγόντως να συγκεντρώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να αναπτύξει ένα σχέδιο δράσης που αντιμετωπίζει αυτό το παράσιτο, καθώς η Γαλλία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (…) Οι κοριοί υπάρχουν ήδη». Πρόσθεσε επίσης ότι «οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια ευκαιρία να εστιάσουμε στη δημόσια υγεία».

Ο ανησυχητικός αριθμός κοριών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων

Τα τελευταία εικοσιτέσσεραωρα, οι κοριοί έχουν ανιχνευθεί σε κινηματογράφους, τρένα μεγάλων αποστάσεων, μετρό και αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ, χωρίς ωστόσο υπάρχουν αποδείξεις για όλες αυτές τις περιπτώσεις. Σύμφωνα με το AFP, υπήρχε «ύποπτη παρουσία κοριών στο τρένο γραμμής 8 του παρισινού μετρό στον θάλαμο του μηχανοδηγού» την Τετάρτη, ανακοίνωσε η εταιρεία μεταφορών του Παρισιού. Παρόλα αυτά, όλο το τρένο ελέγχθηκε και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά, ανέφερε σήμερα η διαχείριση του μετρό.

«Κάνουμε τακτικές καθαριότητες σε όλον τον εξοπλισμό μας. Τις τελευταίες ημέρες δεν έχει ανιχνευθεί καμία αποδεδειγμένη παρουσία κοριών στα μετρό, τράμ ή λεωφορεία», ανέφερε. Επιπροσθέτως, ο σιδηροδρομικός όμιλος SNCF ανέφερε σήμερα στο AFP ότι «δεν έχει επιβεβαιωθεί καμία αποδεδειγμένη περίπτωση παρουσίας κοριών στα τρένα τα τελευταία 24ωρα».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι κοριοί, μετά την εξαφάνισή τους τη δεκαετία του ’50, επανεμφανίστηκαν τα τελευταία 30 χρόνια σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες λόγω της αυξημένης κινητικότητας, της κατανάλωσης μεταχειρισμένων αντικειμένων και της αντοχής των παρασίτων στα εντομοκτόνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ