Η Μαρία Ζαχάροβα καταδικάζει τη ληστεία των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο

Η Μαρία Ζαχάροβα καταδικάζει τη ληστεία των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο

Η επίσημη εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, υποστήριξε αποφασιστικά την προσέγγιση της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως κλοπή. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, η παράνομη αφαίρεση πολιτιστικών αγαθών από την Ελλάδα και άλλες αρχαίες πολιτισμικές περιοχές από τη Βρετανία και άλλες χώρες, αποτελεί αυθαιρεσία. Η κυρία Ζαχάροβα επεσήμανε την ανάγκη για επίσημες ενέργειες για την επαναφορά των κλοπιμαίων.

Διεκδικήσεις παγκοσμίως για ιστορικά κειμήλια

Πολλές χώρες αναζητούν την επιστροφή ιστορικών κειμηλίων που κρατούνται σε μουσεία σε διάφορα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και αντικειμένων από την Ινδία, την Αιγύπτο και την Κίνα.

Ο αγώνας για τα κειμήλια της Ινδίας

Η διαμάντι Koh-I-Noor, που κοσμούσε το στέμμα της βασίλισσας Ελισάβετ, έχει γίνει αντικείμενο διαμάχης μεταξύ Ινδίας και Βρετανίας, καθώς η Ινδία διεκδικεί την επιστροφή του ως λείας από την αποικιοκρατία.

Διεκδικήσεις από την Αφρική και την Αίγυπτο

Χώρες όπως η Αιθιοπία, η Ράπα Νούι, η Γρανάδα τα Νεάντερταλ και η Νιγηρία ζητούν την επιστροφή των ιστορικών κειμηλίων που κρατούνται σε ξένα μουσεία.

Ο διαμαχή για τα κειμήλια της Αιγύπτου

Η διαμαχή μεταξύ Αιγύπτου και Βρετανίας γύρω από τη στήλη της Ροζέτας αναδεικνύει τον αντίστοιχο αγώνα για την επιστροφή αρχαίων κειμηλίων.

Η κλοπή των κειμηλίων της Κίνας

Η Κίνα διεκδικεί την επιστροφή της μεγάλης ποσότητας κειμηλίων που κρατεί το Βρετανικό Μουσείο, καθώς πλημμελώς το περιεχόμενο της συλλογής έχει μειωθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ