Επίθεση στην Ουκρανία: Άνωθεν σφαγή από τη Ρωσία σε ένα χωριό στο Χάρκοβο

Επίθεση στην Ουκρανία: Άνωθεν σφαγή από τη Ρωσία σε ένα χωριό στο Χάρκοβο

Τουλάχιστον 51 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια ρωσική επίθεση στο χωριό Χρόζα, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Περίπου 60 κάτοικοι του χωριού είχαν συγκεντρωθεί σε ένα καφενείο για να τιμήσουν τη μνήμη ενός συγχωριανού τους, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ιχόρ Κλιμένκο. Το Χρόζα βρίσκεται κοντά στην πόλη Κουπιάνσκ, η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη γραμμή του μετώπου και συχνά είναι στόχος ρωσικών βομβαρδισμών. Ο υπουργός επισήμανε ότι ο τελικός απολογισμός μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερος, καθώς υπάρχουν πιθανώς επιζώντες κάτω από τα ερείπια.

Ο αντιπρόσωπος της περιφερειακής εισαγγελίας του Χαρκόβου, Ντμίτρο Τσουμπένκο, ανέφερε ότι «στο χωριό ζούσαν περίπου 100 άτομα. Περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού του χωριού σκοτώθηκε από ένα μόνο πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τους Ρώσους. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων από έναν μόνο βομβαρδισμό από την έναρξη της πλήρους εισβολής στην περιοχή μας».

Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 29 από τα θύματα

Από τις εικόνες που δημοσίευσε το υπουργείο, φαίνονται διασώστες και κάτοικοι που προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τα ερείπια από το χώρο όπου βρισκόταν το κτίριο με το καφενείο και το κατάστημα τροφίμων. Ένας άνδρας με γκριζά μαλλιά φωνάζει: «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εδώ κάτω», τρέχοντας να βοηθήσει τους διασώστες, ενώ μια ομάδα άνδρων με φορεία μεταφέρει πτώματα. Σε ένα άλλο βίντεο φαίνονται άνθρωποι που έχουν πέσει στο έδαφος και μια φωνή ακούγεται να λέει: «Είναι όλοι νεκροί». Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 29 από τα θύματα.

Ο σύμβουλος του ουκρανικού προέδρου, Μιχαήλ Ποντολιάκ, καταδίκασε, με μια ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, αυτήν τη νέα ρωσική «έκπληξη επίθεσης που δεν έχει καμία λογική από στρατιωτική άποψη” και πρέπει να χρησιμεύσει ως «υπενθύμιση για όλους όσους είναι έτοιμοι να σφίξουν το χέρι του εγκληματία πολέμου Πούτιν στις διεθνείς συνεδρίες». Ολοκλήρωσε λέγοντας ότι η Ρωσία του Πούτιν είναι η ενσάρκωση του Κακού και πρέπει να τη νικήσουμε, όλοι μαζί.

«Η δολοφονία αμάχων είναι έγκλημα πολέμου»

«Η δολοφονία αμάχων είναι έγκλημα πολέμου», σχολίασε ο γερμανός πρέσβης στην Ουκρανία, Μάρτιν Γιέγκερ, στην πλατφόρμα Χ. «Αυτό που συνέβη σήμερα στο χωριό Χρόζα είναι βάρβαρο και απάνθρωπο. Η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για αυτήν τη σφαγή αμάχων», πρόσθεσε. Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν ένα μεγάλο μέρος της επαρχίας Χάρκοβ κατά τις πρώτες ημέρες της εισβολής. Στη συνέχεια, ο ουκρανικός στρατός απελευθέρωσε σχεδόν ολόκληρη την περιοχή το φθινόπωρο του 2022, ωστόσο η περιοχή και η πόλη του Χαρκόβου συνεχίζουν να βρίσκονται υπό επίθεση με βομβαρδισμούς. Πρόσφατα, η Ρωσία έχει επιτεθεί στη ζώνη του Κουπιάνσκ με σκοπό να ανακτήσει έδαφος και να περιορίσει την αντεπίθεση της Ουκρανίας στα νότια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ