Εκκληση από τον Αντόνιο Γκουτέρες: Συνεργασία με τα άτομα με αναπηρία

Εκκληση από τον Αντόνιο Γκουτέρες: Συνεργασία με τα άτομα με αναπηρία

Η φετινή Διεθνής Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία μας υπενθυμίζει την ανάγκη να μην αφήσουμε κανέναν πίσω για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τους πολίτες όλου του κόσμου να συνεργαστούν με τα άτομα με αναπηρία. Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, υπογράμμισε ότι η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη απαιτούν την εκπλήρωση της υπόσχεσης να μην αφήσουμε πίσω τα 1,3 δισεκατομμύρια άτομα με αναπηρία. “Η φετινή Διεθνής Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία μας υπενθυμίζει την ανάγκη να μην αφήσουμε πίσω κανέναν, ειδικά τα 1,3 δισ. άτομα με αναπηρία σε όλο τον κόσμο”, επισήμανε ο Γκουτέρες.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στα μισά της Ατζέντας 2030, τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν ακόμα συστημικές διακρίσεις και εμπόδια που περιορίζουν την ουσιαστική τους ένταξη σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. “Η πραγματική βιώσιμη ανάπτυξη για τα άτομα με αναπηρία απαιτεί εστίαση με ακρίβεια στις ανάγκες και τα δικαιώματά τους, όχι μόνο ως δικαιούχοι, αλλά και ως ενεργοί συνεισφέροντες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή”, υπογράμμισε. Επιπλέον, επισήμανε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η παρουσία τους σε όλες τις αποφάσεις, σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, και σε όλες τις προσπάθειες για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης – από την εξάλειψη της φτώχειας έως την προστασία του περιβάλλοντος. Τέλος, εξέφρασε την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών προς τα κράτη μέλη για την ενίσχυση της προόδου των ατόμων με αναπηρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ