Αγνοούμενοι – Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ερυθρός Σταυρός αναζητά την τύχη των 23.000 ανθρώπων

Αγνοούμενοι – Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ερυθρός Σταυρός αναζητά την τύχη των 23.000 ανθρώπων

Χιλιάδες άτομα από τις αντιμαχόμενες πλευρές του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν εξαφανιστεί και η έρευνα για την τύχη τους αποτελεί προτεραιότητα για τον Ερυθρό Σταυρό.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε ότι ερευνά την τύχη 23.000 ατόμων που αγνοούνται στο πλαίσιο του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Το Γραφείο της Κεντρικής Υπηρεσίας Ερευνών (ACR) της ΔΕΕΣ επικεντρώνεται στην έρευνα των αγνοουμένων ατόμων από τις δύο συγκρουόμενες πλευρές, που ενδέχεται να έχουν συλληφθεί, σκοτωθεί ή να έχουν απομονωθεί από τους δικούς τους κατά τη διάρκεια των μαχών. Ο επικεφαλής της ACR, Ντούσαν Βουτζασάνιν, επισημαίνει τη σπουδαιότητα της έρευνας αυτής δηλώνοντας ότι είναι βασανιστικό για τις οικογένειες να μην έχουν νέα για τους δικούς τους και ότι αυτές έχουν το δικαίωμα να μάθουν την τύχη τους.

Η ΔΕΕΣ έχει λάβει περισσότερα από 115.000 αιτήματα έρευνας από οικογένειες της Ουκρανίας και της Ρωσίας, και στις 31 Ιανουαρίου 2024 βοήθησε 8.000 οικογένειες να αποκτήσουν πληροφορίες για την τύχη των δικών τους ανθρώπων.

Η αποστολή αυτή είναι η πιο σημαντική μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Το Γραφείο της ACR για τη σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία είναι το πρώτο που συστάθηκε ειδικά για διεθνή σύγκρουση από την ΔΕΕΣ. Δρα ως ουδέτερος μεσολαβητής μεταξύ των δύο χωρών και ερευνά, συγκεντρώνει και διαβιβάζει πληροφορίες σχετικά με προστατευόμενα πρόσωπα (όπως οι αιχμάλωτοι πολέμου και οι κρατούμενοι) που βρίσκονται στο χέρι κάθε πλευράς της σύγκρουσης.

Η ΔΕΕΣ υπενθυμίζει ότι οι διεθνείς σύγκρουσες υπόκεινται στις Συνθήκες της Γενεύης, που προβλέπουν την υποχρέωση των ενεχόμενων μερών να μεταχειρίζονται με ανθρωπιά τους προστατευόμενους και να φροντίζουν για την αξιοπρεπή μεταχείριση των νεκρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ