Πρόγνωση καιρού – Κακοκαιρία στην Ελλάδα: Κίνδυνος πλημμυρών και ακραίων φαινομένων

Πρόγνωση καιρού – Κακοκαιρία στην Ελλάδα: Κίνδυνος πλημμυρών και ακραίων φαινομένων

Αναμένεται αλλαγή του καιρού με την έναρξη της επόμενης εβδομάδας, που σίγουρα δεν θα μοιάζει με καλοκαίρι. Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης επισημαίνει τον κίνδυνο πλημμύρων, καθώς επίσης αναμένονται θυελλώδεις άνεμοι. Στην ανάρτησή του, ο Μαρουσάκης αναφέρει τα εξής:

«Θα παρατηρήσουμε σημαντική επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας με την έναρξη της νέας εβδομάδας. Αυτή η εξέλιξη οφείλεται σε ένα βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο θα φέρει προχωρημένη φθινοπωρινή ατμόσφαιρα αντί για το τέλος του καλοκαιριού. Θα έχουμε μια αντίστοιχη μετεωρολογική κατάσταση, που θα ήταν αναμενόμενη για τον προχωρημένο Οκτώβριο ή ακόμη και τον Νοέμβριο, με τη ροή των αερίων μαζών να προέρχεται από τα βορειοανατολικά αντί για τα δυτικά-βορειοδυτικά, που θα ήταν πιο αναμενόμενο σύμφωνα με το ημερολόγιο».

Κίνδυνος πλημμυρών και θυελλώδεις άνεμοι

Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της ισχυρής κακοκαιρίας που προβλέπεται θα είναι η έντονη βροχόπτωση που αναμένεται να πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας. Επίσης, αναμένονται ισχυροί άνεμοι που μπορεί να φθάσουν ακόμα και σε επίπεδα θυέλλης. Στον πρώτο χάρτη μπορούμε να δούμε μια πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθούν οι βροχές σε αυτήν την κακοκαιρία.

Αν παρατηρήσουμε την αντιστοίχιση των χρωμάτων στην κλίμακα που βρίσκεται στο κάτω μέρος του χάρτη, θα δούμε ότι σε αρκετά διαστήματα η κλίμακα τερματίζει. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστούν υψηλές ποσότητες βροχής, που ίσως φθάσουν ή ακόμα και ξεπεράσουν τους 50 με 70 τόνους νερού ανά στρέμμα. Τέτοιες ποσότητες μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλες πλημμύρες και αυτό πρέπει να το πάρουμε σοβαρά υπόψη μας.

Πότε ξεκινά η κακοκαιρία

Η κακοκαιρία αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα από τα βόρεια, επηρεάζοντας πρώτα την ηπειρωτική χώρα, το Ιόνιο και το δυτικό και βόρειο Αιγαίο. Σε δεύτερη φάση, περίπου την Τρίτη και την Τετάρτη, αναμένεται να πλήξει κυρίως τα ανατολικά και νότια μέρη, με τα ανατολικά προσήνεμα και το δυτικό-βορειοδυτικό Αιγαίο να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου. Η έντονη θερμότητα του καλοκαιριού που προηγήθηκε σε όλη τη Μεσόγειο έχει οδηγήσει στην αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων θερμότητας στη θάλασσα».

Στον δεύτερο χάρτη μπορούμε να δούμε ότι καθώς το βαρομετρικό χαμηλό μετακινείται στον κόλπο της Σύρτης και αλληλεπιδρά με τα θερμά ύδατα, έχει τη δυνατότητα να δομηθεί ένας Μεσογειακός Κυκλώνας (medicane). Στον χάρτη του υετού, το “μάτι” αυτού του κυκλώνα εμφανίζεται με μπλε βέλος, και στην περιοχή αυτή επικρατεί ήπιος καιρός, ενώ γύρω από αυτήν υπάρχουν ιδιαίτερα επικίνδυνες καιρικές συνθήκες.

Ο Μεσογειακός Κυκλώνας θεωρείται πιθανός να δημιουργηθεί, αν και μακριά από τη χώρα μας, και αυτό δείχνει τη δυναμική της κατάστασης. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου οι θάλασσές μας είναι πολύ θερμές και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ακραίες και επικίνδυνες καιρικές συνθήκες όπως χαλάζι, υδροστρόβιλοι, ανεμοστρόβιλοι, κεραυνοί, υψηλός κυματισμός και επικίνδυνοι άνεμοι. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να μην υπερεκτιμούμε τις δυνάμεις μας και να ακολουθούμε τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων όταν αυτές κοινοποιηθούν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ