Νέος Νόμος Βίας εναντίον των Γυναικών στην ΕΕ: Σημαντικό Βήμα προς τα εμπρός

Νέος Νόμος Βίας εναντίον των Γυναικών στην ΕΕ: Σημαντικό Βήμα προς τα εμπρός

Ποια αδικήματα πρέπει να ποινικοποιηθούν σε όλες τις χώρες της ΕΕ εντός 3 ετών – Ποια εγκλήματα τιμωρούνται με φυλάκιση έως 5 χρόνια

Ένας νέος νόμος που αφορά την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθέτησε την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και της οικογενειακής βίας. Η ενεργός αντιμετώπιση αυτών των πράξεων βίας είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της ισότητας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών και την αποτροπή των διακρίσεων. Οι χώρες μέλη θα έχουν τρία χρόνια από την επίσημη υιοθέτηση της οδηγίας για να την μεταφέρουν στην εθνική τους νομοθεσία.

Ο νόμος απαιτεί από όλες τις χώρες της ΕΕ να καθιερώσουν τις ποινικές κυρώσεις για τη γεννητική ακρωτηρίαση γυναικών, τον αναγκαστικό γάμο, και την κυβερνο-βία, όπως η μη συναίνετη κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων. Ο νέος νόμος περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και της οικογενειακής βίας, καθώς και θέτει πρότυπα προστασίας για τα θύματα αυτών των εγκλημάτων.

Κύρια Στοιχεία του Νόμου της ΕΕ

Ο νόμος που εγκρίθηκε ποινικοποιεί τα ακόλουθα αδικήματα σε ολόκληρη την ΕΕ:

– Γυναικεία Γεννητική Ακρωτηρίαση

– Αναγκαστικός Γάμος

– Μη Συναινετική Κοινοποίηση Προσωπικών Δεδομένων

– Κυβερνο-Καταδίωξη

– Κυβερνο-Παρενόχληση και Υποκίνηση Μίσους ή Βίας

Η διάπραξη αυτών των εγκλημάτων θα τιμωρείται με φυλάκιση διάρκειας από ένα έως πέντε χρόνια. Η οδηγία περιλαμβάνει επίσης λεπτομερεία αναφορικά με τα μέτρα βοήθειας και προστασίας που πρέπει να παρέχονται στα θύματα αυτών των εγκλημάτων.

Η νέα νομοθεσία θα επιτρέψει στα θύματα της βίας εναντίον των γυναικών και της οικογενειακής βίας να αναφέρουν τα εγκλήματα με ευκολία. Η αναφορά εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο θα γίνεται τουλάχιστον ηλεκτρονικά. Επιπρόσθετα, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά λαμβάνουν βοήθεια από ειδικούς, ειδικά όταν το έγκλημα διαπράττεται από κηδεμόνες του παιδιού.

Η νέα νομοθεσία έχει ως στόχο την προστασία της ιδιωτικής ζωής του θύματος και την αποτροπή της επανεμφάνισης της βίαιης συμπεριφοράς, παρέχοντας συγκεκριμένες κατευθύνσεις για τη χρήση αποδεικτικών στοιχείων που σχετίζονται με την προηγούμενη σεξουαλική συμπεριφορά του θύματος. Τα προληπτικά μέτρα αποσκοπούν στην αύξηση της συνειδητοποίησης γύρω από τις ρίζες της βίας εναντίον των γυναικών και της οικογενειακής βίας, καθώς και την προώθηση της σημασίας της συναίνεσης στις σεξουαλικές σχέσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ