Μια απίστευτη υπόθεση που έθετε σε άμεσο κίνδυνο ακόμα και τη λειτουργία των υπηρεσιών του 112 έφερε στο φως η Ασφάλεια. Η εξάρθρωση της σπείρας που έκλεβε συστηματικά υπερπολύτιμες μπαταρίες λιθίου από κεραίες και σταθμούς κινητής τηλεφωνίας αποδεικνύει πόσο εύκολα μπορούν να επηρεαστούν κρίσιμες εθνικές υποδομές από τη δράση του κοινού εγκλήματος.
Το colpo grosso με τις μπαταρίες και ο «έμπειρος» συνεργάτης
Αγγίζει τις 560.000 ευρώ η συνολική ζημιά που προκάλεσαν οι δράστες, έχοντας καταφέρει να αφαιρέσουν τουλάχιστον 105 μπαταρίες από διάφορα σημεία της χώρας. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας πέρασαν χειροπέδες σε τέσσερα βασικά μέλη, ανάμεσα στα οποία είναι τρεις Έλληνες από τη Χαλκίδα και το Δήλεσι, ηλικίας 32 και 39 ετών, καθώς και ένας 58χρονος Ρουμάνος.
Ο αλλοδαπός συνεργός, ο οποίος εργαζόταν ως τεχνικός σε συνεργαζόμενη εταιρεία με τον κατασκευαστή των μπαταριών, είχε ελεύθερη πρόσβαση στους υποσταθμούς και γνώριζε άριστα τα συστήματα ασφαλείας. Μάλιστα, ο ίδιος άνθρωπος είχε συλληφθεί και πριν από έξι χρόνια στην Τρίπολη όταν μετέφερε 29 κλεμμένες μπαταρίες στο αυτοκίνητό του.
Στο στόχαστρο της σπείρας είχαν μπει περιοχές στην Αττική, την Εύβοια, τη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα, την Κορινθία, τη Βοιωτία, αλλά και τη Θεσσαλία (Λάρισα, Βόλο). Οι κατηγορούμενοι έβγαζαν μεγάλα κέρδη και έκαναν πλούσια ζωή, αγοράζοντας ακόμη και ένα τζετ σκι αξίας 21.000 ευρώ. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και δύο κλεπταποδόχοι, οι οποίοι αγόραζαν το εμπόρευμα σε εξευτελιστικές τιμές για να το μεταπωλήσουν.
Σχεδιάζοντας προσεκτικά κάθε χτύπημα, οι κακοποιοί εντόπιζαν πρώτα τις κεραίες και κατέγραφαν τα μέτρα ασφαλείας. Πήγαιναν στα σημεία με «επιχειρησιακά» οχήματα, παραβίαζαν τις πόρτες, ξήλωναν τις μπαταρίες λιθίου και μερικές φορές έκλεβαν μέχρι και το πετρέλαιο από τις γεννήτριες. Στις τηλεφωνικές τους συνομιλίες χρησιμοποιούσαν τη λέξη «τζάμια» ή «τζαμάκια» για τις μπαταρίες, τις οποίες χώριζαν σε «μικρές» (100 Ah) και «μεγάλες» (150 Ah).
Μπαράζ αστυνομικών επιχειρήσεων σε όλη την επικράτεια
Πολύτιμα ευρήματα εντόπισαν οι αρχές στις έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους και σε τραπεζική θυρίδα, όπου βρέθηκαν 103 μπαταρίες λιθίου, 45.000 ευρώ σε μετρητά, επιπλέον 71.000 ευρώ στη θυρίδα, τηλέφωνα, κάρτες, συσκευή GPS, όπλα, τσεκούρια, σιδερολοστοί και το τζετ σκι.
Η συγκεκριμένη εξάρθρωση από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος συνέπεσε χρονικά με άλλες μεγάλες επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ. Στη Θεσσαλονίκη εξαρθρώθηκε σπείρα διαρρηκτών από τη Γεωργία που άνοιγε σπίτια με λεία πάνω από 500.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, στον Ασπρόπυργο στήθηκε τεράστια επιχείρηση για την καταπολέμηση της ρευματοκλοπής, όπου συνελήφθησαν έξι άτομα και αποξηλώθηκαν πάνω από 2,6 χιλιόμετρα παράνομων καλωδίων. Παράλληλα, το «ελληνικό FBI» κατάφερε ένα πολύ γερό χτύπημα στη Μύκονο, τσακώνοντας ένα κύκλωμα ναρκωτικών με αυστηρή ιεραρχική δομή που δρούσε στο νησί.