Η ενεργός ρευματική νόσος δεν εμποδίζει τις γυναίκες από το να γεννήσουν υγιή παιδιά

Η ενεργός ρευματική νόσος δεν εμποδίζει τις γυναίκες από το να γεννήσουν υγιή παιδιά

Η ενεργός ρευματική νόσος συνδέεται με αρνητικές επιπτώσεις στη κύηση, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ωστόσο, οι γυναίκες με ρευματική νόσο μπορούν να γεννήσουν υγιή παιδιά. Η ορθή διαχείριση των ασθενών με φλεγμονώδεις αρθρίτιδες απαιτεί προσέγγιση που εστιάζει στο σύνολο των πιθανών επιπλοκών τους, εστιάζοντας όχι μόνο στη νόσο καθαυτή. Στο πλαίσιο μιας ημερίδας που οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα/ΕΛΕΑΝΑ με την υποστήριξη της εταιρείας Viatris, επεσήμαναν αυτά τα βασικά μηνύματα οι ομιλητές.

Η συνταγογράφηση πολλών φαρμάκων κατά την διάρκεια της κύησης είναι πολύπλοκη, ενώ η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τη συμβατότητά τους συχνά οδηγεί σε παραπληροφόρηση των ασθενών και στη διακοπή ή άρνηση θεραπειών που αποδεδειγμένα βοηθούν στην βελτίωση της νόσου και αυξάνουν τις πιθανότητες για μια υγιή κύηση, σύμφωνα με τον κ. Ευριπίδη Καλτσονούδη, Ρευματολόγο, Επιμελητής Α’ ΕΣΥ Ρευματολογική Κλινική Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων. Παρά ταύτα, η ενημέρωση των ασθενών κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους αποδεικνύεται ανεπαρκής για πολλούς.

uperixografima

Παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν

Πρέπει να εκτιμηθεί ο κίνδυνος ενεργής φλεγμονής της μητέρας χωρίς θεραπεία για 9 μήνες, έναντι του πιθανού κινδύνου που αντιμετωπίζει το εμβρύο λόγω των φαρμάκων. Η διαδοχή κύηση-τοκετός-θηλασμός μπορεί να έχει αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό σύστημα, με περίπου το μισό των περιπτώσεων να διατηρείται η νόσος αμετάβλητη, ενώ στο υπόλοιπο μισό υπάρχει πιθανότητα επιδείνωσης του πόνου και της λειτουργίας. Έτσι, με την κατάλληλη προετοιμασία, οι περισσότερες γυναίκες με ρευματική νόσο μπορούν να γεννήσουν υγιά παιδιά. Η ενεργότητα της νόσου επηρεάζει την επιτυχία της κύησης και την καλή εξέλιξή της.

Σε περίπτωση μη ικανοποιητικού ελέγχου της νόσου, είναι αναγκαία η επιλογή κατάλληλου θεραπευτικού σχήματος, συμβατού με την κύηση, προκειμένου να διατηρηθεί η χαμηλή ενεργότητα της νόσου και να μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών. Από τα δεδομένα που συλλέχθηκαν δεν είναι δυνατόν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την ασφάλεια πολλών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη ρευματολογία. Τέλος, υπάρχουν ακόμα ερωτήματα που παραμένουν ανεπίλυτα σχετικά με τη μακροχρόνια παρακολούθηση των εμβρύων μετά από έκθεση σε βιολογικούς παράγοντες ή άλλα αντιρευματικά φάρμακα, σύμφωνα με τον κ. Καλτσονούδης.

egkuos

Η διαχείριση των προβλημάτων των ασθενών είναι γεμάτη προκλήσεις

Η καθημερινή διαχείριση των προβλημάτων των ασθενών με φλεγμονώδεις αρθρίτιδες είναι γεμάτη προκλήσεις, όπως επεσήμανε η κυρία Άννα Κανδύλη, Ρευματολόγος. Η παχυσαρκία, το κάπνισμα και οι εμβολιασμοί, καθώς και η αποτελεσματική επικοινωνία με τον ασθενή, είναι ορισμένες από τις προκλήσεις αυτές. Η σύγχρονη διαχείριση των ασθενών με φλεγμονώδεις αρθρίτιδες απαιτεί προσέγγιση που εστιάζει στο σύνολο των πιθανών επιπλοκών τους, εστιάζοντας όχι μόνο στη νόσο καθαυτή. Απαιτείται ολοκληρωμένη αρχική εκτίμηση και παρακολούθηση των συννοσηροτήτων, καθώς και η καθορισμός σαφών στόχων. Υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ της παχυσαρκίας και των χειρότερων εκβάσεων για τους ασθενείς με φλεγμονώδεις αρθρίτιδες.

Πώς διαχειριζόμαστε τους ασθενείς

Η ινομυαλγία εμπλέκεται σε ειδικούς μηχανισμούς, όπως η κεντρική ενίσχυση-ευαισθητοποίηση των επώδυνων ερεθισμάτων από την περιφέρεια, όπως εξήγησε ο κ. Νέστορας Αυγουστίδης, Ρευματολόγος, Επιμελητής Α’ ΕΣΥ, Ρευματολογική Κλινική Π.Α.Γ.Ν.Η. Τα βασικά συμπτώματα περιλαμβάνουν χρόνιο διάχυτο πόνο, έντονη δυσκαμψία, κόπωση, διαταραχές ύπνου και γνωσιακές διαταραχές. Η ινομυαλγία είναι σημαντική συννοσηρότητα των ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα και φλεγμονώδεις αρθρίτιδες, με συχνότερη εμφάνιση σε ασθενείς με Sjogren, ΣΕΛ και ΡΑ. Η διάγνωση βασίζεται στα κλινικά συμπτώματα και απαιτείται έλεγχος για τον αποκλεισμό άλλων νοσημάτων με παρόμοια κλινική εικόνα. Δεν υπάρχουν ειδικές εξετάσεις για τη διάγνωση της ινομυαλγίας, με τις πολλαπλές απεικονίσεις και τα ανο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ