Επίσημη εφαρμογή του Νέου Ποινικού Κώδικα του 2024 από την 1η Μαΐου

Επίσημη εφαρμογή του Νέου Ποινικού Κώδικα του 2024 από την 1η Μαΐου

Το Νέο Ποινικό Κώδικας τίθεται σε ισχύ από την 1η Μαΐου, περιλαμβάνοντας αλλαγές που περιλαμβάνουν την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και την αναβάθμιση των ποινών για μικροεγκλήματα της καθημερινότητας, καθώς και αυστηρότερες κυρώσεις για σοβαρά αδικήματα. Αδικήματα όπως ο εμπρησμός δασών ή η παράβαση κόκκινου φαναριού οδηγούν σε βαριές ποινές, συμπεριλαμβανομένης της φυλάκισης ή της εργασίας υπέρ του κοινού καλού. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης παρουσίασε τα κυριότερα χαρακτηριστικά του νέου νόμου στο Κοινοβούλιο, επισημαίνοντας τη μεταρρύθμιση που επιφέρει. Για παράδειγμα, η ποινή για ανθρωποκτονία αυξήθηκε από 5 σε 10 χρόνια. Επίσης, ο εμπρησμός δασών μπορεί να οδηγήσει σε κάθειρξη μέχρι 10 ετών σε περίπτωση θανάτων. Ο νέος Νόμος εστιάζει στη δικαιοσύνη για τα θύματα και στη δημιουργία ασφαλέστερου κοινωνικού περιβάλλοντος, με στόχο τη μείωση των εγκληματικών πράξεων από την ανατροφοδότηση του κινδύνου φυλάκισης.

DIKASTHRIA2

Αξιοξία Φυλάκισης για Άμεσα Αδικήματα

Ενδοοικογενειακή Βία

Οι νέες διατάξεις διπλασιάζουν τις ποινές σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας ενώπιον ανηλίκου. Η έννοια της οικογένειας επεκτείνεται για την ενσωμάτωση μόνιμων συντρόφων και παιδιών τους. Για τη σωματική βλάβη, ορίζεται φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών με αύξηση στα 3 έτη για ανήλικα. Τέλος, η εξύβριση αποτελεί αδίκημα ενδοοικογενειακής βίας.

DIKASTHRIA3

Παραβίαση Κόκκινου

Υψηλές είναι οι ποινές για τους οδηγούς που παραβιάζουν το κόκκινο φανάρι ή δημιουργούν απώλειες σε άλλα οχήματα ή προκαλούν σοβαρές σωματικές βλάβες ή απώλεια ζωής. Αυτοί οι οδηγοί μπορεί να καταδικαστούν σε μακροχρόνιες φυλακίσεις, συμπεριλαμβανομένης της ισόβιας κάθειρξης.

Σύμφωνα με το άρθρο 45 του Νέου Ποινικού Κώδικα, όσοι οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, παραβαίνουν τους κανονισμούς της οδικής κυκλοφορίας ή δημιουργούν κίνδυνο για ζωές άλλων, είναι υπόλογοι για σοβαρές κυρώσεις, όπως η φυλάκιση ή η κάθειρξη ανάλογα με το είδος και τη σοβαρότητα της πράξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ