Πώς πρέπει να προσαρμόσεις την προπόνησή σου μετά τα 40

Πώς να προσαρμόσετε την προπόνησή σας μετά τα 40

Δεν ξέρω πώς φαντάζεστε τη ζωή σας στα 60 και 70 σας, αλλά εγώ οραματίζομαι μια ζωή γεμάτη ενέργεια, χαλάρωση και γαλήνη. Ωστόσο, για να μπορέσω να απολαύσω αυτήν τη ζωή, χρειάζομαι να είμαι σε καλή φυσική κατάσταση.

Πρέπει να έχω ισχυρά πόδια και λειτουργικά αρθρώσεις. Για να το πετύχω αυτό, δουλεύω εδώ και 20 χρόνια.

Όταν άρχισα να γυμνάζομαι, το έκανα εξ ανάγκης (για να αντιμετωπίσω τα προβλήματα του μυοσκελετικού συστήματος που με ενοχλούσαν από μικρή ηλικία) και στη συνέχεια για να ξεφορτωθώ το άγχος, την κατάθλιψη και την επιθετικότητα που με πλήττουν.

Όπως υπογραμμίζεται σε άρθρο των New York Times, μόλις φθάσουμε στην ηλικία των 30, αρχίζουμε να χάνουμε περίπου 3-8% της μυϊκής μάζας μας ανά δεκαετία. Η απώλεια γίνεται ακόμη μεγαλύτερη μετά τα 60. Επίσης, η οστική πυκνότητα αρχίζει να μειώνεται στις ίδιες ηλικίες, καθιστώντας μας εκτεθειμένους σε καταγμάτα και οστεοπόρωση.

Στη μακροσκελή λίστα των πραγμάτων που μειώνονται, συμπεριλαμβάνεται και η ικανότητα της καρδιάς και των πνευμόνων να παίρνουν οξυγόνο και να το μετατρέπουν σε ενέργεια. Αν δεν κάνουμε αλλαγές στον τρόπο ζωής μας από τώρα, τα πράγματα θα είναι δύσκολα όταν μεγαλώσουμε. Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένες προτάσεις από ειδικούς.

1. Μετρήστε τη φυσική σας κατάσταση: Ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμαστείτε για το μέλλον είναι να γνωρίζετε την τρέχουσα κατάστασή σας. Προτείνεται η συνάντηση με έναν φυσιολόγο άσκησης, φυσικοθεραπευτή ή προσωπικό προπονητή.

2. Εξασκηθείτε ποικιλότροπα: Όσο μεγαλώνουμε, ο στόχος μας γίνεται να ασκούμαστε 150 λεπτά την εβδομάδα με αερόβιες προπονήσεις μέτριας έως έντονης έντασης, συν 2 συνεδρίες ενδυνάμωσης.

3. Μην επικεντρώνετε μόνο στο six pack: Η προπόνηση δύναμης μπορεί να είναι μια πραγματική πηγή νεότητας, αν προσεγγίζεται στρατηγικά. Προτεραιότητα πρέπει να έχουν ασκήσεις για την ενδυνάμωση του κορμού και των πολυαρθρικών κινήσεων.

Για να απολαύσετε μια υγιή και ενεργή ζωή καθώς γερνάτε, πρέπει να ασχοληθείτε με τη φυσική σας κατάσταση και να προσαρμόσετε την προπόνησή σας ανάλογα. Μην ξεχνάτε να επικεντρώνετε στην ολοκληρωμένη ευεξία και όχι μόνο στην εμφάνιση. Με την κατάλληλη προσέγγιση και δέσμευση, μπορείτε να διατηρήσετε ένα ανθρώπινο σώμα που λειτουργεί σωστά και να απολαμβάνετε μια υγιή ζωή καθώς γερνάτε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ