Κατολίσθηση στην Θηρασιά, Σαντορίνη: Ανάγκη άμεσων ενεργειών, σύμφωνα με τον Λέκκας

Κατολίσθηση στην Θηρασιά, Σαντορίνη: Ανάγκη άμεσων ενεργειών, σύμφωνα με τον Λέκκας

Ένα περιστατικό κατολίσθησης σημειώθηκε στην Θηρασιά της Σαντορίνης το Σάββατο απόγευμα, κοντά στο λιμάνι του Κόρφου, προκαλώντας έναν μεγάλο σύννεφο σκόνης, αν και ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αλλά μόνο υλικές ζημιές. Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, κάνοντας λόγο σε συνέντευξη στην ΕΡΤ, επεσήμανε ότι “η Σαντορίνη αντιμετωπίζει συνεχή κίνδυνο κατολίσθησης λόγω γεωλογικών χαρακτηριστικών.”

Εξήγησε ότι οι κατολισθήσεις οφείλονται σε παράγοντες όπως οι απότομες μορφολογικές κλίσεις, η υψηλή σεισμικότητα και η δομή των πετρωμάτων στη Σαντορίνη. Κάλυψε τα αίτια του φαινομένου, επισημαίνοντας την ανάγκη για ενέργειες που θα αντιμετωπίσουν αυτού του είδους τις καταστάσεις.

Η Θηρασιά: Ένα νησί στις Κυκλάδες δυτικά της Σαντορίνης

Πρόσθεσε ότι το 2010 πραγματοποιήθηκαν σημαντικά έργα στη Σαντορίνη για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων, αλλά ότι υπάρχει ανάγκη για εξέλιξη και βελτίωση των υφιστάμενων μέτρων. Ο Λέκκας επιβεβαίωσε ότι έχουν ήδη συζητηθεί άμεσες δράσεις με δημόσιους φορείς και πως πρόκειται να επισκεφθεί το νησί για να συντονίσει τις επείγουσες κινήσεις που χρειάζονται προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος και να προστατευθούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες.

Η Θηρασιά ανήκει στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων και βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Σαντορίνης, σε μικρή απόσταση από την Οία. Θεωρείται ότι το νησί δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της ισχυρής έκρηξης του 1600 π.Χ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ