Η Toyota βάζει πλώρη για έναν εντελώς νέο τρόπο παραγωγής. Με το project Circular Factory, η εταιρεία αφήνει πίσω το παλιό γραμμικό σύστημα και υιοθετεί κυκλική διαδικασία. Στο επίκεντρο μπαίνει το εργοστάσιο στο Burnaston της Βρετανίας, που έγινε το πρώτο τέτοιο στην Ευρώπη.
Παλιές ζάντες αλουμινίου παίρνουν νέα ζωή εκεί μέσα. Οι υπεύθυνοι τις ανακυκλώνουν και τις κάνουν εξαρτήματα για κινητήρες. Αυτή η κίνηση δείχνει ακριβώς τι εννοεί η Toyota με κυκλική οικονομία.
Από παλιά εξαρτήματα σε φρέσκα κινητήρια
Το αλουμίνιο έρχεται από αυτοκίνητα που τελειώνει ο κύκλος τους. Πηγαίνει στο εργοστάσιο Deeside της Toyota, όπου γίνεται υλικό για νέους κινητήρες. Μετά, τα εξαρτήματα αυτά επιστρέφουν στο Burnaston και μπαίνουν απευθείας στη Toyota Corolla. Έτσι κλείνει ο κύκλος από ζάντα σε κινητήρα.
Η Toyota δεν μένει στην απλή ανακύκλωση. Αντιστρέφει το δικό της σύστημα παραγωγής. Αντί για συναρμολόγηση, βάζει έμφαση στην αποσυναρμολόγηση – κάθε κομμάτι αναλύεται για να ξαναχρησιμοποιηθεί όσο γίνεται περισσότερο.
Η διαδικασία βήμα-βήμα στα παλιά οχήματα
Όταν φτάνει ένα αμάξι στο τέλος του, ξεκινάει αυστηρή ρουτίνα. Πρώτα εξουδετερώνουν αερόσακους με προσοχή. Μετά βγάζουν υγρά και αέρια, και έπομένως οι τεχνίτες κάνουν συστηματική αποσυναρμολόγηση.
Τα υλικά χωρίζονται προσεκτικά: μέταλλα, πλαστικά, σύνθετα. Όλα αυτά γυρίζουν πίσω στη βιομηχανία. Και μέσα απ’ αυτό μαθαίνουν δεδομένα για καλύτερο σχεδιασμό αυτοκινήτων – πιο εύκολα στην επισκευή, την ανακύκλωση, την ανακατασκευή.
Αυτό το σχέδιο ταιριάζει στο μεγάλο πλάνο της Toyota για μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Στόχος το 2040 στην Ευρώπη, και 2050 παγκοσμίως. Λιγότερη εξάρτηση από ωμές ύλες, μικρότερο περιβαλλοντικό κόστος, πιο σταθερή βιομηχανία συνολικά – ειδικά τώρα που η κλιματική αλλαγή πιέζει όλους.
Το επόμενο βήμα έρχεται σύντομα. Η Toyota επεκτείνει το πρόγραμμα σε μονάδα στην Πολωνία. Αν το δουν κι άλλοι και το ακολουθήσουν, μπορεί να αλλάξει εντελώς πώς φτιάχνονται και ξαναχρησιμοποιούνται τα αυτοκίνητα.