Βοδινό ρύζι: Προσεχώς στο τραπέζι μας

Βοδινό ρύζι: Προσεχώς στο τραπέζι μας

Βοδινό ρύζι: Μια φιλική προς το περιβάλλον πρόταση για πρωτεΐνη

Νοτιοκορεάτες ερευνητές ανέπτυξαν κύτταρα βοδινού κρέατος σε κόκκους ρυζιού, μια πρωτοποριακή προσέγγιση που υπόσχεται μια βιώσιμη, οικονομικά προσιτή και περιβαλλοντικά φιλική πηγή πρωτεΐνης που θα μπορούσε να αντικαταστήσει την καλλιέργεια ζώων για κρέας. Η ομάδα του καθηγητή Τζίνκι Χονγκ από το Πανεπιστήμιο Yonsei στη Σεούλ δηλώνει ότι το “βοδινό ρύζι” είναι μια καινοτόμα λύση. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κόκκους ρυζιού και ένζυμα για την καλλιέργεια των κυττάρων, δημιουργώντας ένα υβριδικό προϊόν εμφάνισης ριζόκιτρου.

Η ανάπτυξη κρέατος σε εργαστήριο δεν είναι νέο φαινόμενο, ωστόσο το βοδινό ρύζι έχει κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα υποκατάστατα. Η πρωτεΐνη που περιέχει είναι ωφέλιμη για τη διατροφή μας, ενώ η αλλεργική αντίδραση είναι λιγότερο πιθανή συγκριτικά με τη σόγια και τους ξηρούς καρπούς. Επιπλέον, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι το κρέος από βοδινό ρύζι θα μπορούσε να αποτελέσει βιώσιμη επιλογή σε περιβάλλοντα όπου η κλασική κτηνοτροφία είναι δύσκολη.

Το βοδινό ρύζι περιέχει περίπου 8% περισσότερη πρωτεΐνη και 7% περισσότερα λιπαρά από το συμβατικό ρύζι. Με ένα κόστος περίπου 2 δολαρίων ανά κιλό, είναι μια οικονομικά ελκυστική επιλογή που μπορεί να ανταγωνιστεί τα παραδοσιακά προϊόντα βοδινού κρέατος. Ωστόσο, παρά τα οφέλη του, το βοδινό ρύζι μπορεί να είναι μια καινοτόμα ιδέα, αλλά δεν αναμένεται να αντικαταστήσει το φυσικό κρέας εξ ολοκλήρου.

Εικόνα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ