Τουρκία: Προγραμματίζεται ψηφοφορία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ το 2024

Τουρκία: Προγραμματίζεται ψηφοφορία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ το 2024

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να συνέλθει το κοινοβούλιο για να διεξαχθεί έκτακτη συνεδρίαση πριν από την επανάληψη των εργασιών της τουρκικής βουλής

Η ψηφοφορία στο τουρκικό κοινοβούλιο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που εγκρίθηκε από κοινοβουλευτική επιτροπή στις 26 Δεκεμβρίου, δεν θα διεξαχθεί πριν από τις αρχές του 2024, όταν οι βουλευτές επιστρέψουν στις 15 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τουρκικές κοινοβουλευτικές πηγές. Το τουρκικό κοινοβούλιο είναι σε διακοπές από την προηγούμενη νύχτα. Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ενέκρινε προχθές, Τρίτη, το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στην Ατλαντική Συμμαχία, αλλά η ψηφοφορία στην ολομέλεια της τουρκικής βουλής είναι εκκρεμής. Η τουρκική αντίδραση της Τουρκίας και της Ουγγαρίας υπότεινε την ένταξη της Σουηδίας προβάλλοντας απαιτήσεις και προσχήματα. Η Στοκχόλμη έθεσε υποψηφιότητά της στο ΝΑΤΟ λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το Φεβρουάριο 2022, ταυτόχρονα με την Φινλανδία, η οποία γίνεται αποδεκτή τον περασμένο Απρίλιο.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να συνέλθει έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου πριν από την επανάληψη των εργασιών της τουρκικής βουλής. Ωστόσο, έχει δεσμευτεί με το ζήτημα της πώλησης αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, το οποίο έχει μπλοκαριστεί από το Κογκρέσο. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή στην Αγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συνομίλησε χθες με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν “έπειτα από αίτημα του δεύτερου». Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο Χακάν Φιντάν επέμεινε για τα F-16 και υπενθύμισε ότι η Αγκυρα “περιμένει από την αμερικανική κυβέρνηση και το αμερικανικό Κογκρέσο να ενεργήσουν με γνώμονα το πνεύμα της συμμαχίας και να σεβασθούν τις ανειλημένες δεσμεύσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ