Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο: Κίνδυνος για την αποκόλλησή του και τις επιπτώσεις

Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο: Κίνδυνος για την αποκόλλησή του και τις επιπτώσεις

Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο αποτελεί απειλή για το περιβάλλον, ιδίως στο νότιο ημισφαίριο.

Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο, γνωστό ως Α23a, έχει αποκολληθεί από την Ανταρκτική και αρχίζει να κινείται. Σύμφωνα με αναφορές του Reuters και του BBC, το παγόβουνο είχε αποκολληθεί πρώτη φορά από τις ακτές το 1986, αλλά σχεδόν αμέσως κόλλησε στο σημείο όπου βρισκόταν μέχρι πρόσφατα. Το μέγεθός του είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από την Νέα Υόρκη. Οι επιστήμονες ανησυχούν για το γεγονός ότι φαίνεται, από τους δορυφόρους, να κινείται αρκετά γρήγορα λόγω ισχυρών ανέμων και ρευμάτων στη θάλασσα. “Είναι σπάνιο να δούμε ένα παγόβουνο αυτού του μεγέθους να κινείται”, δήλωσε ο Βρετανός επιστήμονας, Όλιβερ Μαρς.

Σύμφωνα με το Reuters, το παγόβουνο είχε ήδη αρχίσει να συρρικνώνεται και πλησιάζει το βόρειο άκρο της χερσονήσου της Ανταρκτικής. Υπάρχει η πιθανότητα να εισέλθει στο κυκλικό πολικό ρεύμα της Ανταρκτικής και να κινηθεί προς τα νότια του Ατλαντικού, μεταφέροντας τον κίνδυνο και σε άλλες περιοχές όπως η Νότια Αφρική. Ο Μαρς παρέθεσε πιθανά σενάρια για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η πορεία του παγόβουνου.

Τα σενάρια

Το ένα ενδεχόμενο είναι να σταθεροποιηθεί στην περιοχή της Νότιας Γεωργίας, δημιουργώντας προβλήματα στα εκατομμύρια φώκιες, πιγκουίνους και άλλα θαλάσσια πτηνά, αφού θα δυσκολευτεί η διαδρομή τους για την αναζήτηση τροφής. Το δεύτερο πιθανό σενάριο είναι το παγόβουνο να σπάσει σε μικρότερα κομμάτια και να λιώσει σταδιακά, ή να κινηθεί προς τη Νότια Αφρική, προκαλώντας σοβαρές δυσκολίες στη ναυσιπλοΐα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ