Τι είναι το ISIS-K που εκτέλεσε την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα – Αιτίες επίθεσης

Τι είναι το ISIS-K που εκτέλεσε την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα – Αιτίες επίθεσης

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη φονική τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 60 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 140. Μαχητές του ISIS επιτέθηκαν σε μια μεγάλη συνάντηση στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας Μόσχας, όπως ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. Η ομάδα ISIS αναφέρθηκε στο ότι οι επιτιθέμενοι αποσύρθηκαν με ασφάλεια στις βάσεις τους. Αν ο ισχυρισμός του παρακλάδιου του Ισλαμικού Κράτους για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα αποδειχτεί αληθής, αυτό θα αποτελέσει την τελευταία σε μια σειρά επιθέσεων που συνδέονται με ισλαμιστικές ομάδες στη Ρωσία ή εναντίον της τα τελευταία χρόνια.

Τρομοκρατικές επιθέσεις ισλαμιστών στη Ρωσία

Το 2015, ένα ρωσικό αεροπλάνο ανατινάχθηκε πάνω από την έρημο του Σινά στην Αίγυπτο με 224 επιβαίνοντες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Ρώσοι πολίτες. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Το 2017, η βομβιστική επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης που σκότωσε 15 άτομα συνδέθηκε με ισλαμιστές αντάρτες. Αγωνιστικές ομάδες εδώ και δεκαετίες αντιμετωπίζουν τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή του Βόρειου Καυκάσου. Πολλοί από αυτούς εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία όταν ιδρύθηκε η ομάδα πριν από 10 χρόνια. Μάχες που διεξάγονται στον ρωσικό Βόρειο Καύκασο έχουν αναφέρει ειδικοί ότι μερικοί μαχητές έχουν δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν ενταχθεί στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό ή στα μισθοφορικά τους στρατεύματα στη Συρία. Το συγκεκριμένο παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους που επιτέθηκε στη Μόσχα, το ISIS-K, ανήκει στην περιοχή του Χορασάν, που περιλαμβάνει τμήματα του Ιράν, του Τουρκμενιστάν, και του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με αναλυτές, το ISIS-K επικρίνει επανειλημμένα τον Πρόεδρο Πούτιν στην προπαγάνδα του, κατηγορώντας τον για φρικαλεότητες κατά των μουσουλμάνων σε στρατιωτικές εκστρατείες στην Τσετσενία, τη Συρία, και για την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν. Ιδρύθηκε το 2015 από απογοητευμένα μέλη των Πακιστανών Ταλιμπάν που υιοθετήσαν μια βίαιη εκδοχή του Ισλάμ. Με τις τάξεις της να μειώνονται στα μισά, περίπου 1,500-2,000 μαχητές μέχρι το 2021, το ISIS-K βρέθηκε υπό πίεση από αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και αφγανικών κομάντο που σκότωσαν πολλούς από τους ηγέτες της.

Μετά την ανατροπή της κυβέρνησης από τους Ταλιμπάν το 2021 στο Αφγανιστάν, το ISIS-K πραγματοποίησε χτύπημα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ τον Αύγουστο που σκότωσε 13 Αμερικανούς στρατιώτες και έως 170 πολιτες. Από τότε, οι Ταλιμπάν ενήργησαν εναντίον του ISIS-K στο Αφγανιστάν. Η ομάδα αντιμετωπίζει δυσκολίες στη λήψη εδαφών ή στην επαναπροσέλκυση πρώην μαχητών Ταλιμπάν, αντιμετωπίζοντας τις πιθανές συνέπειες από την εκκένωση των ΗΠΑ από τη χώρα τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ