Θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι: Πέθανε ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης

Θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι: Πέθανε ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης

Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, πέθανε όπως ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικές αρχές. Ο 47χρονος Ναβάλνι, ο οποίος έγινε γνωστός πριν από περίπου 10 χρόνια, διαμαρτυρόμενος εναντίον της ελίτ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και κατηγορώντας τους για εκτεταμένη διαφθορά, βρισκόταν σε φυλακή περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στις 16 Φεβρουαρίου αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά από μια βόλτα και έχασε σχεδόν αμέσως τις αισθήσεις του. Ιατροί από το ίδρυμα έφτασαν αμέσως και κλήθηκε ομάδα έκτακτης ανάγκης.

Ενημέρωση του Πούτιν για τον θάνατο

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για τον θάνατο του Ναβάλνι. Πεσκόφ πρόσθεσε πως η Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία (FSIN) χειρίζεται την υπόθεση και διενεργεί έρευνες.

Ποιος ήταν ο Ναβάλνι

Ο Αλεξέι Ναβάλνι ήταν πρώην εθνικιστής πολιτικός ο οποίος κατέστη γνωστός με τις διαδηλώσεις του 2011-12, αντιτάσσοντας σε εκλογική νοθεία και κυβερνητική διαφθορά. Το 2013, κατάφερε να αποσπάσει το 27% των ψήφων σε εκλογές για το δημαρχιακό θώκο της Μόσχας. Το 2020 έπεσε σε κώμα λόγω ύποπτης δηλητηρίασης, ενώ το 2021 συνελήφθη λόγω παραβίασης της αποφυλάκισής του.

Καταδίκη σε μακροχρόνια φυλάκιση

Η καταδίκη του Ναβάλνι ανέρχεται σε πάνω από 30 χρόνια φυλάκισης, με την οικογένειά του να δεν επιθυμεί να κάνει σχόλια επί του θέματος. Ενώ ο Πούτιν ξεκίνησε προεκλογική εκστρατεία για μια πέμπτη θητεία στην προεδρία. Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει μια πιο μακροχρόνια διακυβέρνηση, μετά την τροποποίηση των κανόνων του Συντάγματος το 2020 για τα όρια προεδρικής θητείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ