Σεισμός στο Μαρόκο: Βρέθηκε νεογέννητο στα συντρίμμια, εντυπωσιακό βίντεο

Σεισμός στο Μαρόκο: Βρέθηκε νεογέννητο στα συντρίμμια, εντυπωσιακό βίντεο

Ένα συναρπαστικό βίντεο έχει βρει το δρόμο του στο διαδίκτυο από τον μεγάλο σεισμό 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το Μαρόκο την Παρασκευή. Στις εικόνες, διασώστες και πολίτες, που καταφέρνουν να ανασύρουν ένα νεογέννητο κοριτσάκι ζωντανό από τα συντρίμμια, μέσα από τα χώματα και τα μπάζα.

Ο απολογισμός του καταστροφικού σεισμού στο Μαρόκο είναι σοκαριστικός, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία υπάρχουν 2.497 νεκροί και 2.476 τραυματίες. Αυτός είναι ο ισχυρότερος σεισμός που έχει πλήξει την περιοχή εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS). Ο σεισμός σημειώθηκε περίπου 47 μίλια νοτιοανατολικά του Μαρακές σε βάθος περίπου 11 μιλίων, γεγονός που τον κατατάσσει στην κατηγορία των ρηχών σεισμών, που είναι πιο καταστροφικοί. Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι στο Μαρακές και τα περίχωρα πλήττονται από την καταστροφή, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τον σεισμό ανήκουν στις φτωχότερες περιοχές του Μαρόκου, με ορισμένα σπίτια που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό. Ο απολογισμός της καταστροφής φέρνει στο φως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών ήδη κατά τη διάρκεια της κανονικής ζωής τους. Οι εικόνες από drone δείχνουν την καταστροφή στο Μαρακές.

Η ανθρωπογεωγραφία των θυμάτων είναι ποικίλη, με Γάλλους υπηκόους να είναι ανάμεσα στα θύματα του σεισμού. Η Γαλλία θα προσφέρει 5 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη της έρευνας και της διάσωσης στην περιοχή. Αμερικανοί τραυματίστηκαν από τον σεισμό, αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για θάνατο Αμερικανών πολιτών. Η διεθνής βοήθεια από χώρες όπως η Ισπανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνεται στο Ραμπάτ για την έρευνα και διάσωση των επιζώντων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ