Σχέδιο για την δολοφονία της πρώην πρωθυπουργού Σάνα Μαρίν στη Φινλανδία από ακροδεξιά ομάδα

Σχέδιο για την δολοφονία της πρώην πρωθυπουργού Σάνα Μαρίν στη Φινλανδία από ακροδεξιά ομάδα

Μια ακροδεξιά τρομοκρατική ομάδα στη Φινλανδία σχεδίαζε τη δολοφονία της πρώην πρωθυπουργού Σάνα Μαρίν. Η δίκη τεσσάρων ατόμων που αντιμετωπίζουν κατηγορίες σχετικά με τρομοκρατία και οπλοκατοχή έχει ήδη ξεκινήσει. Σύμφωνα με την εφημερίδα Times, δύο από τους κατηγορούμενους είχαν εκφράσει ανοιχτά την πρόθεσή τους να δολοφονήσουν την τότε πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος το 2022.

Επίσης, είχαν ανεβάσει πληροφορίες για την επικείμενη εμφάνισή της στην πόλη Λάχτι στην πλατφόρμα Telegram. Στη διάρκεια της ανάκρισης, ένα από τα μέλη της ομάδας δήλωσε: «Είχα το όπλο FGC-9 μαζί μου και θα μπορούσα να βρεθώ στην αγορά του Λάχτι σε λιγότερο από 10 λεπτά. Σε συζητήσεις στο Telegram, μίλησα για την πιθανότητα δολοφονίας ενός πολιτικού προσώπου». Το FGC-9 είναι ένα ημιαυτόματο όπλο PCC (Pistol Caliber Carbine) που μπορεί να κατασκευαστεί με 3D εκτύπωση.

Ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται ότι οι συζητήσεις για την τρομοκρατική επίθεση ήταν θεωρητικές

Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι οι συζητήσεις για την τρομοκρατική επίθεση ήταν απλώς θεωρητικές και δεν είχαν πραγματοποιηθεί, καθώς δεν εφάρμοσαν το σχέδιό τους. Περιέγραψε τις συζητήσεις τους ως «συνηθισμένες συζητήσεις» για το πόσο εύκολο θα ήταν να δολοφονηθεί ένας πολιτικός παράγοντας. Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, οι κατηγορούμενοι είχαν κατασκευάσει όπλα με χρήση 3D εκτυπωτή. Κατά τις εφόδους στα διαμερίσματά τους, βρέθηκαν λίστες με πιθανούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών, εκπροσώπων μειονοτήτων και ακτιβιστών αντιφασιστικού χώρου.

Όταν ρωτήθηκαν για τους «στόχους» τους, ένας από τους κατηγορούμενους απάντησε ότι τους θεωρούσαν εχθρούς των εθνικιστών και δυνητικές πηγές πληροφοριών. Η συγκεκριμένη ομάδα θεωρείται ότι ακολουθεί την ιδεολογία της «επιτάχυνσης», η οποία απαιτεί τη δραστική εντατικοποίηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της τεχνολογικής αλλαγής για να αποσταθεροποιηθούν τα υπάρχοντα συστήματα εξουσίας.

Αυτή η ιδεολογία συνδέεται με ένα κύμα δολοφονικών επιθέσεων που έχει συμβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στο Μπάφαλο το 2022, με 10 μαύρους πολίτες να είναι θύματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ