Θάνατος του Πριγκόζιν: Η σιωπή του Κρεμλίνου και οι αυτοσχέδιοι εορτασμοί στη Ρωσία

Θάνατος του Πριγκόζιν: Η σιωπή του Κρεμλίνου και οι αυτοσχέδιοι εορτασμοί στη Ρωσία

Οι ρωσικές αρχές παραμένουν εντελώς σιωπηλές εδώ και σχεδόν 24 ώρες μετά τον θάνατο του επικεφαλής του ομίλου Wagner, Ευγένιου Πριγκόζιν, που συνετρίβη μυστηριωδώς το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε. Παρά το γεγονός ότι πολλοί Ρώσοι στήνουν αυτοσχέδια μνημεία για να τιμήσουν τη μνήμη του, το Κρεμλίνο συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμά του χωρίς να αναφερθεί στο αεροπορικό δυστύχημα. Οι ρωσικές αρχές πολιτικής αεροπορίας έχουν επιβεβαιώσει ότι το όνομα του Πριγκόζιν βρισκόταν στη λίστα επιβατών του αεροπλάνου, αλλά δεν έχουν επιβεβαιώσει τον θάνατό του. Μόνο οι ρωσικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν ανακοινώσει ότι όλοι οι επιβάτες του αεροπλάνου έχουν χάσει τη ζωή τους. Οι επιφορτισμένοι με την έρευνα αρνούνται να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τον χρόνο αναγνώρισης των θυμάτων.

Παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με την κηδεία του Ευγένιου Πριγκόζιν, ο οποίος είχε βραβευθεί με τον τίτλο του «Ήρωας της Ρωσίας». Για τους ανθρώπους με αυτόν τον τίτλο, υπάρχουν ειδικές διαδικασίες για την κηδεία. Ωστόσο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική του, αγνοεί προκλητικά ανθρώπους που θεωρεί εχθρούς του στις δημόσιες δηλώσεις του και αποφεύγει να αναφέρει τα ονόματά τους, θεωρώντας ότι αυτό θα τους δώσει περισσότερη προσοχή και κύρος. Aν και η αντίσταση του Πριγκόζιν στα τέλη του Ιουλίου διήρκησε μόνο λίγες ώρες, ήταν ίσως η μεγαλύτερη απειλή για την εξουσία του Ρώσου προέδρου από τότε που ανέλαβε την εξουσία πριν από περίπου 23 χρόνια.

Αυτοσχέδια μνημεία στην Αγία Πετρούπολη

Ταυτόχρονα, βίντεο που διακυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν Ρώσους να δημιουργούν αυτοσχέδια μνημεία για τον Πριγκόζιν στην Αγία Πετρούπολη, όπου είχε τις επιχειρήσεις του, καθώς και σε άλλες πόλεις. Ένα άλλο βίντεο από το Νοβοσιμπίρσκ δείχνει έναν άνδρα με στρατιωτική στολή και σήμα του Wagner να κλαίει μπροστά σε ένα αυτοσχέδιο μνημείο του μεγιστάνα. Τόσο το Κρεμλίνο όσο και τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αποφεύγουν να αναφερθούν στο θέμα, επικεντρώνοντας την προσοχή στη σύνοδο κορυφής των BRICS στην Ιοχάνεσμπουργκ, όπου ο Πούτιν καλωσόρισε έξι νέες χώρες μέσω βιντεοκλήσης.

Σύμφωνα με τους New York Times, το κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι Rossiya-24 μετέδωσε ένα σύντομο ρεπορτάζ το πρωί της Πέμπτης, αναφέροντας ότι άνθρωποι από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εργάζονταν στο σημείο της συντριβής του ιδιωτικού αεροπλάνου στην περιοχή Τβερ. Αναφέρθηκε ότι ο Πριγκόζιν και οι συνεργάτες του βρίσκονταν στον κατάλογο των επιβατών του αεροπλάνου, σύμφωνα με τις αρχές της πολιτικής αεροπορίας. Ωστόσο, τα κύρια θέματα που εκπέμπονταν ήταν η σύνοδος των BRICS και οι εξελίξεις στη μάχη της Ουκρανίας. Η έρευνα εξετάζει όλες τις πιθανές αιτίες της συντριβής, συμπεριλαμβανομένων τυχόν λαθών εκ μέρους του πιλότου, τεχνικών ανωμαλιών και εξωτερικών παρεμβάσεων.

«Οι Ρώσοι ερευνητές εξετάζουν όλα τα πιθανά αίτια της συντριβής»

Στη συνέχεια, η παρουσιάστρια talk show Όλγκα Σκαμπέγεβα μίλησε για ένα «ειδικό ρεπορτάζ» που αφορά τις έρευνες που γίνονται στον τόπο της συντριβής του αεροπλάνου. Ωστόσο, μειώνει τη συζήτηση για τον Πριγκόζιν και αποφεύγει να αναφερθεί στην ανταρσία του. Αναφέρει ότι οι ρωσικοί ερευνητές εξετάζουν όλες τις πιθανές αιτίες της συντριβής, συμπεριλαμβανομένων τυχόν λαθών εκ μέρους του πιλότου, τεχνικών ανωμαλιών και εξωτερικών παρεμβάσεων, και στη συνέχεια εστιάζει στην κάλυψη του ατυχήματος από δυτικά ειδησεογραφικά μέσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ