Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ζητάει όρκο πίστης από τους μισθοφόρους της Βάγκνερ

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ζητάει όρκο πίστης από τους μισθοφόρους της Βάγκνερ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ζητάει από τους μισθοφόρους της Βάγκνερ και άλλων ρωσικών παραστρατιωτικών ομάδων να δώσουν όρκο πίστης στο ρωσικό κράτος. Αυτή η απόφαση ισχύει για όσους συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, βοηθούν τον ρωσικό στρατό και υπηρετούν σε μονάδες άμυνας. Το διάταγμα υπογράφηκε την Παρασκευή και ισχύει άμεσα, σύμφωνα με το BBC. Αυτή η κίνηση έρχεται μόλις δύο ημέρες αφότου το αεροπλάνο του επικεφαλής της Βάγκνερ, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, συνετρίβη κοντά στη Μόσχα. Επίσης, το Σάββατο, μια ακροδεξιά υπομονάδα της Βάγκνερ, γνωστή ως Rusich, ανακοίνωσε ότι σταματά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με αναλυτές, αυτή η κίνηση του Πούτιν γίνεται με σκοπό να ενισχυθεί η εξουσία του μετά την ανταρσία της Βάγκνερ τον περασμένο Ιούνιο. “Ο Πούτιν θέλει να έχει περισσότερο έλεγχο επί της Βάγκνερ για να αποφύγει μελλοντικές κρίσεις”, δήλωσε η Νάτια Σεσκούρια από το Royal United Services Institute, ένα think-tank με έδρα το Λονδίνο, στο BBC.

Η κατάσταση με τη Βάγκνερ μετά το θάνατο του Πριγκόζιν

Αυτό το διάταγμα έρχεται στο πλαίσιο της αδυναμίας ηγεσίας στη Βάγκνερ, μετά τη συντριβή ενός αεροσκάφους που φέρεται να μετέφερε τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν και άλλους ηγέτες την περασμένη Τετάρτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι 10 επιβαίνοντες. Το διάταγμα περιγράφεται ως ένα βήμα για την εδραίωση των πνευματικών και ηθικών θεμελίων της άμυνας της Ρωσίας και περιλαμβάνει την υπόσχεση τήρησης αυστηρών εντολών από τους διοικητές. “Αυτό είναι ένα κρυφό μήνυμα προς τις υπηρεσίες πληροφοριών του στρατού να εντοπίσουν και να αποβάλουν τους μαχητές της Βάγκνερ”, δήλωσε ο Πέτρο Μπουρκόφσκι, επικεφαλής του Ιδρύματος Δημοκρατικών Πρωτοβουλιών της Ουκρανίας.

Ποια θα είναι η επίδραση αυτής της διάταξης στους μαχητές της Βάγκνερ που δεν έχουν ξεκάθαρη ηγεσία; Σύμφωνα με τον Μπουρκόφσκι, οι μισθοφόροι αποτελούν σημαντική περιουσιακή αξία για τον ρωσικό στρατό ως έμπειροι στρατιωτικοί. “Επέλεξαν τη Βάγκνερ γιατί τους προσέφερε ειδική μεταχείριση χωρίς τη γραφειοκρατία του ρωσικού στρατού. Αν έχουν ειδική μεταχείριση υπό τις διοικητικές εντολές του Πούτιν, δεν νομίζω ότι θα τους ενδιαφέρει να πολεμήσουν κάτω από ποιες συνθήκες ή για ποιον”, εξήγησε. Παρόλα αυτά, η Σεσκούρια εκτιμά ότι υπάρχουν οπαδοί του Πριγκόζιν που δεν θα δώσουν τον όρκο πίστης. “Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα για τον Πούτιν στο μέλλον”, σημείωσε.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε τις εικασίες ότι το ρωσικό κράτος εμπλέκεται στη συντριβή του αεροσκάφους. Όμως, δεν είναι βέβαιο ότι όλοι θα πιστέψουν αυτή την απάντηση, όπως ανέφερε άρθρο στο CNN. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, στη συνέντευξη Τύπου αστείευται ότι “αν ήμουν στη θέση του Πριγκόζιν, θα πρόσεχα τι τρώω”. Ο Μπάιντεν αναφέρεται στο γεγονός ότι η πορεία των ανθρώπων του Πριγκόζιν προς τη Μόσχα αποτελούσε απειλή για τη ρωσική κυριαρχία και ήταν προσβολή για τον Πούτιν, ο οποίος εδώ και καιρό επιδιώκει μια τσαρική εικόνα εξουσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ