Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Η πρόκληση για τον Μπάιντεν μετά τον θάνατο των Αμερικανών στρατιωτών

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Η πρόκληση για τον Μπάιντεν μετά τον θάνατο των Αμερικανών στρατιωτών

Ποια είναι η αντίδραση των ΗΠΑ και του προέδρου Τζο Μπάιντεν μετά τον θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών στην Ιορδανία μετά από επίθεση που υποστηρίζεται από ομάδα που φέρεται να συνδέεται με το Ιράν και που μπορεί να εξαπλώσει την αναταραχή στη Μέση Ανατολή. Η αντίδραση αυτής της αντιπολίτευσης στην αμερικανική πολιτική σκηνή έχει προκαλέσει επιπλέον προβλήματα στον Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται σε περίοδο προεκλογικής εκστρατείας και πρέπει να εμπνεύσει αποφασιστικότητα χωρίς όμως να εκτοξεύσει την κατάσταση σε μια άμεση σύγκρουση με το Ιράν, αναφέρει η εφημερίδα Washington Post. Καθώς το Λευκό Οίκο εξετάζει τις επιλογές του, ο Μπάιντεν πιθανότατα θα λάβει αποφασιστική δράση, αλλά θα εξετάσει προσεκτικά τις επιπτώσεις της επιλογής του.

Μια κρίση που εξελίσσεται αργά

Η κρίση αυτή ερχόταν προς τον Μπάιντεν εδώ και μήνες με αργά ρυθμούς. Ομάδες που συνδέονται με το Ιράν έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι έχουν ως στόχο τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και τη Συρία, και τώρα στην Ιορδανία, μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Γάζας. Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν καταγράψει περισσότερες από 160 επιθέσεις μέχρι στιγμής, περισσότερες από μία την ημέρα. Στην άμυνα τους, οι σιιτικές πολιτοφυλακές δεν είχαν σκοτώσει κανέναν Αμερικανό μέχρι το περασμένο Σαββατοκύριακο. Το Πεντάγωνο έχει ανταποκριθεί με αντιποίνων μετά από ορισμένες επιθέσεις, αλλά όχι αρκετά αποτελεσματικά. Εκτιμάται ότι υπάρχουν 50.000 έως 80.000 μαχητές παραστρατιωτικών οργανώσεων με σιιτικούς χαρακτηρισμούς που λειτουργούν στο Ιράκ.

Αυτές οι ομάδες προφανώς πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ είναι ένας στόχος με χαμηλό κίνδυνο, και το ίδιο πιστεύουν και οι άλλοι που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως οι Χούθι στην Υεμένη, οι οποίοι επιτίθενται εναντίον πλοίων που ταξιδεύουν προς την Ερυθρά Θάλασσα, διαταράσσοντας τη διεθνή ναυσιπλοΐα. Οι ΗΠΑ πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτήν την απειλή και να προστατέψουν τις δυνάμεις τους πριν επιδεινωθεί η κατάσταση.

Ανάληψη ευθυνών

Η πρώτη ενέργεια για την διοίκηση του Μπάιντεν είναι η «ανάληψη ευθυνών». Πρέπει να προσδιορίσουν ποια οργάνωση συνδέεται με την επίθεση που οδήγησε στο θάνατο των στρατιωτών και να εξετάσουν αν υπάρχει σύνδεση με τη Θρεσκεράνη. Με αυτές τις πληροφορίες, ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ μπορεί να ετοιμάσει ένα σχέδιο για να καταστείλει την ικανότητα της ομάδας να προκαλεί θάνατο στους Αμερικανούς. Η ομάδα “Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ” έχει αναλάβει την ευθύνη. Αυτό δεν είναι μια εύκολη αποστολή, καθώς θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πώς αντιδρά και η ίδια η ομάδα.

«Μαθήματα» από τον Τζον Κένεντι

Το δίλημμα για τον Μπάιντεν πηγάζει από το γεγονός ότι η κυβέρνησή του σχεδίαζε συνομιλίες με το Ιράκ για την πιθανή μείωση των στρατευμάτων της που βρίσκονται στον τόπο με στόχο την καταπολέμηση της επανεμφάνισης του ISIS. Τώρα, με τις αμερικανικές δυνάμεις να υφίστανται επιθέσεις, ο Μπάιντεν θα πρέπει να εξετάσει το πως θα αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη κατάσταση. Πρέπει να βρει λύσεις που δεν θα αφήσουν την ίδια του την κυβέρνηση σε αδύναμη θέση. Ένα παρόμοιο δίλημμα αντιμετώπισε και ο πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι κατά τη διάρκεια της κρίσης των πυραύλων στην Κούβα.

Εκείνη την περίοδο, οι ΗΠΑ σχεδίαζαν να αποσύρουν τους πυρηνικούς πυραύλους υγρού καυσίμου από την Τουρκία και όταν η Μόσχα απαίτησε την απομάκρυνσή τους ως αντάλλαγμα για την απόσυρση των πυραύλων της από την Κούβα, ο Κένεντι δεν μπορούσε να συμφωνήσει δημοσίως στη σοβιετική πίεση. Ωστόσο, επέδειξε στους Σοβιετικούς ότι οι πύραυλοι θα απομακρυνθούν εάν συμφωνούσαν σε σιωπή και η κρίση επιλύθηκε.

Σενάρια για επίθεση εναντίον του Ιράν

Το επόμενο σενάριο περιλαμβάνει μια άμεση επίθεση κατά του Ιράν, κάτι που θα θέτει σε κίνδυνο έναν πολύ ευρύτερο πόλεμο. Η απόφαση για πόλεμο απαιτεί σαφή αποδεικτικά στοιχεία. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν αρνείται τις κατηγορίες που αναφέρουν άμεση συνδέσή τους με τις επιθέσεις, και οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν διαθέτουν αξιόπιστες αποδείξεις για μια τέτοια άμεση συμπεριφορά και έλεγχο. Ωστόσο, ανεξαρτήτως της ακριβούς συνδεσμολογίας μεταξύ του Ιράν και των επιθέσεων, το Ιράν παρέχει όπλα, εκπαίδευση και πολιτική υποστήριξη σε αυτές τις ομάδες οι οποίες επιτίθενται εναντίον των ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν πρέπει να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση αυτής της έμμεσης σύγκρουσης. Για να επιτύχει αυτό, η αποστολή σημάνσεων πρέπει να εφαρμοστεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό περιλαμβάνει τη χρήση στρατιωτικής βίας, αλλά συχνότερα περιλαμβάνει την αξιόπιστη π

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ