Οβίδιο Γκουσμάν: Εξουδετερώθηκε από το Μεξικό και παραδόθηκε στις ΗΠΑ

Οβίδιο Γκουσμάν: Εξουδετερώθηκε από το Μεξικό και παραδόθηκε στις ΗΠΑ

Ο Οβίδιο Γκουσμάν, γιος του φημισμένου ναρκοβαρώνου Χοακίν “El Chapo” Γκουσμάν, παραδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Μεξικό. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεξικανικού Υπουργείου Εσωτερικών Ασφαλείας που δημοσιεύτηκε από τον Λευκό Οίκο, ο Οβίδιο Γκουσμάν αποτελεί αντικείμενο κατηγοριών για διακίνηση ναρκωτικών, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και βίαια εγκλήματα. Η εθνική συνεργασία μεταξύ των αμερικανικών και μεξικανικών αρχών υπογραμμίζεται ως σημαντική για την καταπολέμηση του κοινού προβλήματος της ναρκοδιακίνησης.

Ο Οβίδιο Γκουσμάν, γνωστός επίσης με το ψευδώνυμο “El Ratón” (ο ποντικός), συνελήφθη από τις μεξικανικές αρχές στις 5 Ιανουαρίου μετά από εκτεταμένες συγκρούσεις που οδήγησαν σε αρκετούς θανάτους. Πριν από λίγες ημέρες την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Μεξικό. Αμερικανικές αρχές είχαν προσφέρει αμοιβή 5 εκατομμυρίων δολαρίων για τη σύλληψή του, κατηγορώντας τον για διακίνηση μεθαμφεταμίνης.

Εκδικαστική διαδρομή του Οβίδιο Γκουσμάν

Ο Οβίδιο Γκουσμάν, 33 ετών, θεωρείται ηγέτης της συμμορίας “Μenores”, που συνδέεται με το καρτέλ Σιναλόα. Ως γνωστότερος από τους “Τσάπιτος” (τέσσερα αδέλφια), περιγράφεται σε ένα τραγούδι που τον εξυμνεί ως ηγέτη με έντονη νοημοσύνη και ψυχραιμία. Έχει καταδικαστεί για παράνομη οπλοφορία και εγκλήματα ενάντια στη δημόσια υγεία, και βρισκόταν φυλακή Αλτιπλάνο. Ο ναρκοβαρώνος Χοακίν Γκουσμάν, πατέρας του Οβίδιο, εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η σύλληψη και έκδοση του Οβίδιο Γκουσμάν αποδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των αμερικανικών και μεξικανικών αρχών στον αγώνα ενάντια στη ναρκοκατοχή. Αυτό αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του εμπορίου ναρκωτικών και στην ασφάλεια των δύο χωρών.

FZDpmdkXEAM 4P

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ