Ουγγαρία: Απολύθηκε ο διευθυντής μουσείου γιατί επέτρεψε σε ανήλικους να επισκεφθούν μια έκθεση με περιεχόμενο ΛΟΑΤΚΙ+

Ουγγαρία: Απολύθηκε ο διευθυντής μουσείου γιατί επέτρεψε σε ανήλικους να επισκεφθούν μια έκθεση με περιεχόμενο ΛΟΑΤΚΙ+

Ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου της Ουγγαρίας απολύθηκε χθες επειδή επέτρεψε σε ανήλικους να επισκεφθούν μια έκθεση με φωτογραφίες μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Ο Λάζλο Σίμον απολύθηκε με βάση έναν αμφιλεγόμενο νόμο που απαγορεύει την προώθηση της ομοφυλοφιλίας στα ανήλικα παιδιά. Το νόμο αυτός είχε ψηφιστεί από τον ίδιο ως βουλευτής. Ο Σίμον ανέλαβε τη θέση του διευθυντή του μουσείου τον προηγούμενο Αύγουστο, λίγο μετά την ψήφιση του νόμου που έχει αποκτήσει σκληρή κριτική λόγω των περιορισμών που θέτει σε περιεχόμενο που σχετίζεται με την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Τον προηγούμενο μήνα διεξήχθη έρευνα για μια έκθεση με τίτλο “World Press Photo” έπειτα από καταγγελία του ακροδεξιού κόμματος Mi Hazánk. Η καταγγελία επικεντρωνόταν στις φωτογραφίες της Χάνα Ρέγιες Μοράλες, που απεικονίζουν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σε έναν οίκο ευγηρίας στην Μανίλα. Το Mi Hazank επέκτεινε την καταγγελία σημειώνοντας ότι ο νόμος απαγορεύει την προβολή και προώθηση της ομοφυλοφιλίας σε βιβλία και ταινίες προσβάσιμες από ανήλικους. Ο νόμος αυτός, που σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ουγγαρίας αποβλέπει στην προστασία των παιδιών, έχει αποκτήσει σκληρή κριτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μετά την έρευνα, το μουσείο ανακοίνωσε ότι δεν είχε το δικαίωμα να ζητήσει από τους επισκέπτες να επιδεικνύουν ταυτότητα για να ελέγξει την ηλικία τους. Ωστόσο, μέσω μιας ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα του, κάλεσε τους ανήλικους να μην επισκεφθούν την έκθεση. Ο υπουργός Πολιτισμού και Καινοτομίας ανακοίνωσε ότι ο διευθυντής του μουσείου απολύθηκε επειδή δεν έτηρησε τις νομικές υποχρεώσεις του ιδρύματος. Ο Σίμον, μέσω μιας ανάρτησης στο Facebook, αρνήθηκε ότι το μουσείο προσβεβλήθηκε με σκοπό να παραβιάσει οποιονδήποτε νόμο και τόνισε ότι η ηλικιακή περιορισμός είχε ήδη αναφερθεί στην ιστοσελίδα του μουσείου.

Πηγή: Guardian

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ