Όταν ο Γέλτσιν ζητούσε από τον Κλίντον να ενταχθεί πρώτη η Ρωσία στο ΝΑΤΟ!

Όταν ο Γέλτσιν ζητούσε από τον Κλίντον να ενταχθεί πρώτη η Ρωσία στο ΝΑΤΟ!

Αποκάλυψη από την απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών του 1994 ανάμεσα στον Μπορίς Γέλτσιν και τον Μπιλ Κλίντον έρχεται στη δημοσιότητα. Τότε, ο πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε την επιθυμία για ενταξη της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ πριν από άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Αναφέρθηκε επίσης σε ένα είδος καρτέλ για την παγκόσμια ασφάλεια στο οποίο θα συμμετείχαν ΗΠΑ, Ρωσία και ευρωπαϊκές χώρες.

Η άποψη του Κλίντον

Ο Κλίντον απάντησε ότι μια συνεργασία Ρωσίας και ευρωπαϊκών χωρών θα μπορούσε να εξασφαλίσει ειρήνη στην Ευρώπη για περισσότερα από 100 χρόνια, χωρίς ωστόσο να σχολιάσει την πρόταση για ενταξη της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ.

Συζήτησαν επίσης για μεταρρυθμίσεις στη Ρωσία, το ζήτημα των πυρηνικών όπλων της Ουκρανίας και άλλα θέματα περί ασφάλειας, αλλά και τα οδυνηρά ζητήματα παρακολούθησης διπλωματών και πωλήσεων όπλων σε άλλες χώρες.

Η πρόταση του Γέλτσιν το 1999

Μερικά χρόνια αργότερα, ο Γέλτσιν πρότεινε στον Κλίντον να δώσει την Ευρώπη στη Ρωσία για να εγγυηθεί την ασφάλειά της, αλλά ο Κλίντον δεν έδωσε συνέχεια σε αυτήν την πρόταση. Ποτέ δεν υπήρξε επίσημο αίτημα για ενταξη της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ. Το 1997 ιδρύθηκε το Συμβούλιο Ρωσίας-ΝΑΤΟ και η σχέση τους αποκαλούνταν στρατηγική εταιρική συνεργασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, με πληροφορίες από Svoboda

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ