Οι πιο ευτυχισμένες χώρες το 2023: Η Θέση της Ελλάδας Προκαλεί Ανησυχία

Οι πιο ευτυχισμένες χώρες το 2023: Η Θέση της Ελλάδας Προκαλεί Ανησυχία

Τα νέα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάσσουν τους Αυστριακούς στην κορυφή των πιο ευχαριστημένων πολιτών της Ευρώπης με τη ζωή τους στον κλάδο των 27 χωρών-μελών. Η Πολωνία, η Φινλανδία και η Ρουμανία βρίσκονται επίσης σε υψηλές θέσεις. Όσον αφορά την Ελλάδα, βρίσκεται αρκετά χαμηλά σε αυτή την κατηγορία, κατέχοντας την τρίτη από το τέλος θέση στη «γηραιά ήπειρο».

Ειδικότερα, η Αυστρία συγκέντρωσε συνολικά 7,9 στα 10 στην ετήσια δημοσίευση της Eurostat για τους “δείκτες ποιότητας ζωής”, η οποία βασίζεται σε έρευνες σε όλα τα κράτη μέλη. Στο άλλο άκρο της κλίμακας, η Γερμανία είναι επίσημα η δεύτερη από το τέλος της κατάταξης, ξεπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία. Η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη από το τέλος με ελαφρώς ανώτερη βαθμολογία σε σχέση με τη Γερμανία. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έπεσε από το 7,1 στο 6,7, ενώ η Κύπρος ανέβηκε από το 7,1 στο 7,2.

Η έρευνα δείχνει ότι όσον αφορά στην συνολική ικανοποίηση από τη ζωή το 2022, η Βουλγαρία ήταν η μόνη χώρα από τις 27 που συμμετείχαν στην έρευνα και συγκέντρωσε συνολική βαθμολογία κάτω από έξι στα δέκα. Η Eurostat, η επίσημη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, μετρά πόσο ευτυχισμένοι δηλώνουν ότι είναι οι πολίτες σε κάθε κράτος μέλος.

Η κλίμακα αυτή εκτείνεται από το μηδέν (απόλυτη δυσαρέσκεια) έως το δέκα, που σημαίνει ότι τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να πάνε καλύτερα. Ερευνά επίσης πόσο αισιόδοξα είναι τα ερωτηθέντα άτομα για το μέλλον ή, ανάλογα με την περίπτωση, πόσο απαισιόδοξα. Σε γενικές γραμμές, η έρευνα δείχνει ότι τα περισσότερα χρήματα δεν οδηγούν απαραιτήτως σε περισσότερη ευτυχία.

eurostat 1

Η Πτωτική Πορεία της Γερμανίας

Αν και η Γερμανία έχει μία από τις ισχυρότερες οικονομίες ανάμεσα στις 27 χώρες, τα στοιχεία για την ευτυχία είναι εντυπωσιακά. Το 2021, είχε βαθμολογία 7,1, αλλά τα πιο πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι έχει πέσει στο 6,5. Παρόλο που τα στατιστικά στοιχεία δεν εξηγούν ακριβώς τους λόγους της μείωσης της ευτυχίας σε σχέση με το προηγούμενο έτος, υποδεικνύουν μια αυξανόμενη αρνητική διάθεση στη Γερμανία.

Μια άλλη γερμανική έρευνα, το Ινστιτούτο Rheingold με έδρα την Κολωνία, σχηματίζει συμπεράσματα μέσω δημοσκοπήσεων και συνεντεύξεων. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, διαπίστωσε ότι το 20% των ανθρώπων αντιμετωπίζουν έντονο άγχος, ενώ άλλο 9% χαρακτηρίζονται ως «αδιάφοροι και απόμακροι».

man in gray crew neck shirt beside woman in gray sleeveless shirt

Τι Κάνει Τα Πιο Ευτυχισμένα Έθνη Ευτυχισμένα

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Αυστρία βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα. Έχουν βαθμολογία 8 στα επίπεδα ευτυχίας τους. Αν και η Αυστρία είναι μια εύπορη χώρα, η ικανοποίηση από τη ζωή δεν έρχεται εντελώς αναμενόμενα. Η Ρουμανία και η Πολωνία, δύο μάλλον φτωχότερα έθνη, βρίσκονται στο υψηλότερο άκρο της κλίμακας, υποδεικνύοντας ότι τα περισσότερα χρήματα δεν αποτελούν απαραίτητα παράγοντα για περισσότερη ευτυχία. Φαίνεται ότι παράγοντες όπως η ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης, η οικογενειακή και οικονομική κατάσταση θα μπορούσαν να είναι πιο ενδεικτικοί της συνολικής ικανοποίησης σε σχέση με τον πλούτο.

Παρά τους αγώνες των Millennials και της Gen Z, τα περισσότερα κράτη μέλη έδειξαν ότι οι άνθρωποι ηλικίας 16 έως 29 ετών έχουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή σε σύγκριση με τους άνω των 65 ετών. Αυτό το μοτίβο παρατηρήθηκε μόνο στη Δανία, τη Σουηδία, την Ιρλανδία, τις Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο και τη Φινλανδία. Η οικονομική ασφάλεια εκδηλώνεται σε κάποιο βαθμό στα δεδομένα, υποδηλώνοντας την πιθανότητα ότι ίσως δεν επηρεάζει την ευτυχία με τον τρόπο που θα περιμέναμε.

Η ικανοποίηση από τη ζωή φαίνεται να εξαρτάται αρκετά από το επίπεδο εκπαίδευσης του ατόμου, το οποίο σε κάποιο βαθμό αντανακλά επίσης τα επίπεδα εισοδήματος. Σε όλα τα κράτη μέλη, η ικανοποίηση από τη ζωή αυξήθηκε παράλληλα με το επίπεδο εκπαίδευσης. Η Σλοβακία είχε τη μεγαλύτερη άνοδο, με διαφορά περίπου 1,6 μονάδων μεταξύ των ατόμων με τριτοβάθμια εκπαίδευση και εκείνων που είχαν πρωτοβάθμια (λιγότερο από δευτεροβάθμια) εκπαίδευση.

Η τοποθεσία διαμονής είναι επίσης σημαντική, αν και τα αποτελέσματα είναι διχασμένα. Στη Μάλτα, την Αυστρία, τη Φινλανδία, τις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, τη Σουηδία, τη Δανία και το Λουξεμβούργο, οι κάτοικοι αγροτικών περιοχών αναφέρουν περίπου 0,2 μονάδες υψηλότερη ευτυχία.

<img src="https://images.unsplash.com/photo-1622403974791-6535771380d5?q=80&w=1000&auto=format&fit=crop&ixlib=rb-4.0.3&ixid=M3wxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8fA%3D%3D" alt="woman in red crew neck shirt and brown and black leopard print card

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ