Ο 26χρονος δράστης της επίθεσης στο Παρίσι: Γνωστός στις Αρχές από το 2016

Ο 26χρονος δράστης της επίθεσης στο Παρίσι: Γνωστός στις Αρχές από το 2016

Προκάλεσε ξανά ανησυχία στη Γαλλία η αιματηρή επίθεση στο κέντρο του Παρισιού, καθώς ο δράστης ήταν προγενέστερα γνωστός στις αρχές. Το βράδυ του Σαββάτου (2/1), η πλατεία του Παρισιού ήταν σκηνικό μιας βίαιης επίθεσης, με το θύμα να βρίσκεται στον απώγειο της κακοποίησης και δύο άλλοι ανθρώποι να τραυματίζονται. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, ο δράστης, οπλισμένος με ένα σφυρί και ένα μαχαίρι, φώναζε “ο Αλλάχ είναι μεγάλος”. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο δράστης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον θάνατο μουσουλμάνων στο Αφγανιστάν και την Παλαιστίνη.

Ασπαστής του ριζοσπαστικού Ισλάμ

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ο δράστης, Armand R., είναι Γάλλος που γεννήθηκε το 1997 από Ιρανούς γονείς. Είναι γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας για τις σχέσεις του με το ριζοσπαστικό Ισλάμ και για ψυχολογικά προβλήματα. Ο δράστης είπε στους αστυνομικούς ότι δεν μπορεί να ανεχθεί τους μουσουλμάνους που σκοτώνονται σε όλο τον κόσμο και υποστήριξε ότι “η Γαλλία είναι συνεργός του Ισραήλ”.

Γνωστός στις γαλλικές Αρχές από το 2016

Τον Ιούλιο του 2016, ο ίδιος άνδρας συνελήφθη από το Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας υπό υποψίες τρομοκρατίας. Ήταν ύποπτος ότι σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση στη συνοικία La Défense του Παρισιού. Ένα άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Le Parisien αναφέρει ότι ο δράστης είχε ήδη καταδικαστεί τον Μάρτιο του 2018 σε πέντε χρόνια φυλάκισης, εκ των οποίων ένα με αναστολή. Ωστόσο, δεν συνδέθηκε ποτέ με επιθέσεις. Στο Twitter, στις 2 Ιουλίου 2016, απείλησε τη Γαλλία αναφέροντας: “Η Γαλλία κήρυξε πόλεμο, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ