Νέο πείραμα για τη νομιμοποίηση της κάνναβης στην Ολλανδία

Νέο πείραμα για τη νομιμοποίηση της κάνναβης στην Ολλανδία

Από τις 15 Δεκεμβρίου, η κάνναβη θα καλλιεργείται, θα πωλείται και θα καταναλώνεται για πρώτη φορά νομίμως στην Ολλανδία. Το πολυαναμενόμενο πείραμα με τη νομιμοποίηση της κάνναβης θα ξεκινήσει στις νότιες ολλανδικές πόλεις Μπρέντα και Τίλμπουρχ.

Αντίθετα από την εντύπωση που είναι ευρύτατα διαδεδομένη στο εξωτερικό, η πώληση και η κατανάλωση του χασίς, της μη επεξεργασμένης κάνναβης και των παραγώγων τους δεν είναι νόμιμη στην Ολλανδία. Από τα χρόνια του 1970, οι ουσίες αυτές είναι “ανεκτές” και “οι αρχές επιλέγουν να μην διώκουν τους παραβάτες,” σύμφωνα με τον ιστότοπο της κυβέρνησης. Εντούτοις, είναι εντελώς παράνομο στην Ολλανδία να καλλιεργεί κάποιος κάνναβη ή να προμηθεύει τα δημοφιλή “coffeeshops” της.

Πολυετές πείραμα

Η ολλανδική νομοθεσία θα ανασταλεί προσωρινά ώστε να επιτραπεί στους παραγωγούς και τους προμηθευτές να επιχειρούν σε 11 δήμους, περιλαμβανομένου του Ανατολικού Άμστερνταμ. Οι παραγωγοί θα είναι 10 και όλα τα coffeeshops αυτών των δήμων θα συμμετέχουν στο πείραμα, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Με τον τρόπο αυτό, οι καταναλωτές θα μπορούν να γνωρίζουν αν παίρνουν παντού την ίδια ποιότητα προϊόντος. Επιπλέον, η πώληση παραμένει απαγορευμένη στους ανηλίκους και τα καταστήματα δεν μπορούν να προσφέρουν ούτε σκληρά ναρκωτικά ούτε αλκοόλ.

Στόχοι του πειράματος

Ο στόχος του πειράματος είναι να διαπιστωθεί εάν είναι δυνατό να ρυθμιστεί κανονιστικά η αλυσίδα εφοδιασμού των coffeeshops και εάν αυτό μειώνει τη μικροεγκληματικότητα και τις αντικοινωνικές συμπεριφορές. Ο αντίκτυπος στη δημόσια υγεία θα αναλυθεί επίσης. Η κυβέρνηση “θα αποφασίσει για το μέλλον της ολλανδικής πολιτικής στο ζήτημα των coffeeshops, στη βάση αυτών των αποτελεσμάτων και άλλων παραγόντων,” αναφέρει στον ιστότοπό της με προοπτική μια ενδεχόμενη αποποινικοποίηση.

cannabis

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ