Μετά την Πολεμική του Χάρβαρντ, Αίσθηση και στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ

Μετά την Πολεμική του Χάρβαρντ, Αίσθηση και στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ

Η αντίδραση στον πόλεμο στο Ισραήλ και τη μαζική σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας φτάνει και στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, μετά την προηγούμενη αντίδραση που προκλήθηκε στο Χάρβαρντ. Σύμφωνα με τη New York Post, ο καθηγητής Ράσελ Ρίκφορντ από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ πυροδότησε αντιδράσεις με την ομιλία του σε μια συγκέντρωση υπέρ των Παλαιστινίων, κατατάσσοντας την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ ως “συναρπαστική” και “αναζωογονητική”.

Ένα βίντεο που δημοσίευσε ένας φοιτητής του Κορνέλ δείχνει τον καθηγητή να προφέρει μια παθιασμένη ομιλία, στην οποία αναφέρει ότι η εισβολή των μαχητών της Χαμάς άλλαξε την πολιτική ισορροπία και προξένησε ένα πλήγμα στην ψευδαίσθηση ότι το Ισραήλ είναι αήττητο. Επιπλέον, σημείωσε ότι οι Παλαιστίνιοι που ζουν υπό τη βία και την καταπίεση, αίσθαναν στιγμές ανάσας μετά την επίθεση αυτή.

Η αντίδραση του καθηγητή

“Ήταν συναρπαστικό, αναζωογονητικό… Εάν δεν αισθάνονταν ενθουσιασμό για αυτή την πρόκληση κατά του μονοπωλίου της βίας, για αυτή τη μετατόπιση της βίας της εξουσίας, τότε δεν θα ήταν άνθρωποι. Εγώ το βρήκα συναρπαστικό”, είπε ο καθηγητής στο πλήθος. Δύο φοιτητές που άκουσαν τα σχόλιά του δήλωσαν σοκαρισμένοι και η διοίκηση του πανεπιστημίου δεν έχει απαντήσει ακόμη για το περιστατικό.

Περιστατικά στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι ένα άλλο μέλος του προσωπικού του πανεπιστημίου, ο Ντερόν Μπόρντερς, δέχθηκε κριτική για τη χαρακτηρισμό της επίθεσης της Χαμάς ως “πράξη αντίστασης”. Αργότερα, απείχε από την άποψή του και καταδίκασε τη βία της Χαμάς.

Επιπλέον, προέκυψε ότι αμερικανοί επιχειρηματίες ζητούν από το πανεπιστήμιο να ανακοινώσει τα ονόματα των φοιτητών που υπέγραψαν την επιστολή υποστήριξης, για να γνωρίζουν οι μελλοντικοί εργοδότες τις απόψεις τους. Πολλές πιέσεις ασκούνται παρασκηνιακά από οικονομικούς παράγοντες του Wall Street, οι οποίοι είναι σημαντικοί χορηγοί του πανεπιστημίου, όπως του Στάνφορντ, του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και του Κορνέλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ