Η Κλήση του Ισραήλ για Διακοπή της Χρηματοδότησης της UNRWA

Η Κλήση του Ισραήλ για Διακοπή της Χρηματοδότησης της UNRWA

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ζήτησε να αντικατασταθεί η UNRWA, υπηρεσία αρωγής στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες του ΟΗΕ, λόγω υποτιθέμενης εμπλοκής εργαζομένων της στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Προέτρεψε επίσης και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα ΗΠΑ, Αυστραλίας, Καναδά, Βρετανίας, Ιταλίας και Φιλανδίας, που έχουν διακόψει τη χρηματοδότηση της UNRWA.

Έρευνα για την Υποτιθέμενη Εμπλοκή Εργαζομένων της UNRWA με την Χαμάς

Η Αμερική, η Αυστραλία, η Ιταλία, η Βρετανία και ο Καναδάς έχουν ήδη αναστείλει την πρόσθετη χρηματοδότηση στην UNRWA λόγω της απόλυσης υπαλλήλων με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Η Βρετανία δήλωσε ότι είναι «αποτροπιασμένη». Επίσης, η Γερμανία ανακοίνωσε την αναστολή της χρηματοδότησής της προς την UNRWA μέχρι να διευθετηθεί το θέμα της πιθανής εμπλοκής εργαζομένων της στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Η UNRWA ιδρύθηκε το 1949 και παρέχει υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και ανθρωπιστική βοήθεια σε Παλαιστίνιους στη Γάζα, στη Δυτική Όχθη, στην Ιορδανία, στο Λίβανο και στη Συρία. Aπασχολεί περίπου 13.000 άτομα εντός της Γάζας.

Η Οργάνωση ανακοίνωσε Έρευνα

Μετά τις καταγγελίες του Ισραήλ, η UNRWA ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα για την υποτιθέμενη εμπλοκή του προσωπικού της στην επίθεση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρείχε το Ισραήλ, οι υπάλληλοί της εμπλέκονται στην επίθεση. Ο Μark Regev του Ισραήλ ανέφερε ότι υπάρχουν στοιχεία για τη συμμετοχή δασκάλων της UNRWA στις επιθέσεις. Επιπλέον αναφέρθηκε σε μια Ισραηλινή όμηρο που δήλωσε ότι κρατήθηκε από άτομο που εργαζόταν για την UNRWA.

Οι ισχυρισμοί αυτοί προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις. Tο ΟΗΕ αναφέρει ότι γίνεται μια πλήρης έρευνα για να διαλευκανθεί το θέμα. Ο επικεφαλής της UNRWA, Philippe Lazzarini, δήλωσε ότι για να προστατεύσει την ικανότητά της να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια, αποφάσισε την άμεση τερματιστή των συμβάσεων του προσωπικού που πιθανόν έχει εμπλακεί σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Πηγή: BBC/Reuters

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ