Η χαμένη ακουαρέλα του William Turner που αγοράστηκε με 100 λίρες

Η χαμένη ακουαρέλα του William Turner που αγοράστηκε με 100 λίρες

Πόσο θα αξίζει μια χαμένη ακουαρέλα του Turner που πωλήθηκε με 100 λίρες;

Πριν από τριάντα χρόνια, ένας άγνωστος αγόρασε μια ακουαρέλα από ένα ερειπωμένο παρεκκλήσι, μια αρχιτεκτονική απεικόνιση, με μόλις 100 λίρες, κατά τη διάρκεια εκκαθάρισης σε μια έπαυλη στο Suffolk της Αγγλίας. Αργότερα αποδείχθηκε πως πρόκειται για ένα πρώιμο έργο του William Turner, σύμφωνα με την Telegraph. Ο αγοραστής, χωρίς να γνωρίζει τον καλλιτέχνη, τοποθέτησε τον πίνακα στην τραπεζαρία του. Στο πίσω μέρος ήταν χαραγμένο το όνομα “W Turner”. Η προέλευση του πίνακα από πριν τη γεωργιανή έπαυλη παραμένει άγνωστη. Τελικά, ο ιδιοκτήτης επιβεβαίωσε την υπογραφή συγκρίνοντάς τη με τη συλλογή Turner του Tate, η οποία κληροδοτήθηκε στο έθνος όταν ο καλλιτέχνης πέθανε το 1851.

Μια προηγούμενη αναφορά του έργου βρέθηκε στο σκίτσο “South Wales” του Turner, όπου είχε απεικονίσει ένα παρεκκλήσιο στον καθεδρικό ναό του St Davids στο Pembrokeshire. Ο Turner είχε σκιαγραφήσει το τοπίο κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουαλία το 1795, σε ηλικία 20 ετών. Στο βιβλίο σκίτσων του είχε καταγράψει τα ταξίδια του από το Ουέλς στο Somerset και την επίσκεψή του στο Κάστρο Picton. Τα ταξίδια του αναφέρονταν “36 μίλια μακριά” από το Haverfordwest, καθώς και την τοποθεσία καλών πανδοχείων.

Ο Turner είχε ξεκινήσει να εκθέτει στη Βασιλική Ακαδημία από τα 15 του χρόνια, με τη δουλειά του να απολαμβάνει μεγάλη ζήτηση. Πολλοί από τους πίνακές του αντικατοπτρίζουν την αρχιτεκτονική του εκπαίδευση. Από το 1791, άρχισε να ταξιδεύει στη Βρετανία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μερικά από τα πρώιμα τοπογραφικά του έργα να μην έχουν την ίδια αξία σε δημοπρασία όπως οι μετέπειτα δουλειές του. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένα από τα πρώιμα έργα του έχουν πουληθεί για σχεδόν 500.000 λίρες, όπως ένα πίνακας του “Κάστρου του Kernarvon” το 1798.

Ένας τοπικός δημοπράτης ανέθεσε στον Andrew Wilton, πρώτο επιμελητή της Clore Gallery στο Tate Britain, να αξιολογήσει το έργο. Ο Wilton αναγνώρισε το σχέδιο ως έργο του καλλιτέχνη με υψηλής ποιότητας επεξεργασία και επιβεβαίωσε πως η υπογραφή και οι σημειώσεις τοποθεσίας ήταν χειρόγραφες από τον Turner. Ο Wilton πιστεύει ότι ο πίνακας ενδέχεται να ήταν παραγγελία για έναν πελάτη ή φίλο του Turner. Με βάση την άγνωστη προέλευσή του και το γεγονός πως το τοπίο δεν αποτελεί τυπικό χαρακτηριστικό του Turner, πιστεύεται ότι ο πίνακας θα πωληθεί περίπου μεταξύ 20.000 και 30.000 λιρών στη δημοπρασία της Cheffins στις 20 Μαρτίου.

Τι τιμή θα πιάσει μια χαμένη ακουαρέλα του Turner που πωλήθηκε για 100 λίρες;
Τι τιμή θα πιάσει μια χαμένη ακουαρέλα του Turner που πωλήθηκε για 100 λίρες;

Με πληροφορίες από την Telegraph

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ