Η Ουκρανία ευθύνεται για την επίθεση της Γέφυρας της Κριμαίας με ένα πειραματικό drone

Η Ουκρανία ευθύνεται για την επίθεση της Γέφυρας της Κριμαίας με ένα πειραματικό drone

Οι Υπηρεσίες Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) παραδέχτηκαν ότι ευθύνονται για την επίθεση στην Γέφυρα της Κριμαίας που συνέβη στις 17 Ιουλίου. Σύμφωνα με αναφορές, χρησιμοποίησαν ένα πειραματικό θαλάσσιο drone για την επιχείρηση. Οι Υπηρεσίες Ασφαλείας της Ουκρανίας κατέγραψαν τη στιγμή της επίθεσης σε ένα αποκλειστικό βίντεο που παραχώρησαν στο CNN, αποκαλύπτοντας νέες λεπτομέρειες για την επιχείρηση και προειδοποιώντας για πιθανές μελλοντικές επιθέσεις. Η επίθεση προκάλεσε ζημιές στη γέφυρα και στην ανθρώπινη ζωή.

Η Γέφυρα της Κριμαίας, που κατασκευάστηκε πριν από πέντε χρόνια, συμβολίζει την επιθυμία του Ρώσου προέδρου να ενώσει την Ουκρανία με τη Ρωσία και είναι ζωτικής σημασίας για τον εφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων.

Το πειραματικό drone

Ο επικεφαλής της SBU, Βασίλ Μαλιούκ, αποκάλυψε ότι η ανάπτυξη του πειραματικού drone ξεκίνησε αμέσως μετά την ρωσική εισβολή το 2022 και κράτησε μήνες. Τα θαλάσσια drones επιφανείας που χρησιμοποιήθηκαν αποτελούν μοναδική εφεύρεση της SBU και με αυτά πραγματοποιήθηκε η επιτυχημένη επίθεση κατά της Γέφυρας της Κριμαίας.

Το βίντεο που δημοσιεύτηκε δείχνει τη στιγμή που το drone πέφτει πάνω σε έναν από τους πυλώνες στήριξης της γέφυρας. Άλλα δύο βίντεο δείχνουν τη στιγμή που ένα drone χτυπάει το οδικό τμήμα της γέφυρας και ένα άλλο drone χτυπάει το σιδηροδρομικό τμήμα λίγα λεπτά αργότερα.

Νέες επιθέσεις

Ο αρχηγός των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Ουκρανίας δήλωσε ότι ετοιμάζουν νέες επιθέσεις και στη Μαύρη Θάλασσα. Υποσχέθηκε ότι θα είναι συναρπαστικές για τους εχθρούς της χώρας. Οι δυτικοί εταίροι της Ουκρανίας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις αυτές και η Ουκρανία είναι έτοιμη να μοιραστεί την εμπειρία της μαζί τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ